På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

En kvinna döms för betalningsmedelsbedrägeri och straffet blir 30 dagsböter till den sammanlagda summan av 180 euro.

Polisen har ännu inte lyckats hitta ägaren till den schäfer som på torsdagskvällen påträffades död i vattnet utanför Högön i Saltviks skärgård. (Uppdaterad)

Kvalitetskajaker som är bekväma och passar alla nivåer. Det har Olof Salmi satsat på och breddar nu sin kajakverksamhet genom en ny butik i gamla Convaljens lokaler ovanför Maxinge köpcentrum.

Det var inte bara Vårdö kommunledning som i går kväll samlades för det stängda mötet om den nya kommundirektörens högerextremistiska bakgrund. Också Vårdöbor ville vara med. Men de fick se sig utestängda i regnet.

Nästan en och en halv timme. Så lång tid tog mötet mellan Vårdös kommunledning och den utnämnde kommundirektören Andreas Johansson.
Och beslutet från ledningen står fast: Andreas Johansson tillträder som kommundirektör redan om en månad.

En man som var ute med sin båt hittade på torsdagskvällen en fullvuxen schäfer drunknad sydost om Högön i Saltvik.
Runt halsen hade den ett snöre och när mannen försökte dra upp hunden kände han en tyngd i snörets andra ände.

Enligt Finlands försvarsminister Jussi Niinistö förbereder sig Finland på en situation där Åland blir ockuperat. Det skriver Lännen Media, som var först ut med nyheten.
– Det låter stort när man säger det så och det är naturligtvis försvarsmaktens bedömning, men i mina öron låter det lite överdrivet, säger lantråd Camilla Gunell (S).

I en härlig blandning av graffiti, gatukonst, elektronisk musik och populärkulturella referenser skapar Robin Pärnänen konst.
– Jag gillar utveckling, att alltid lära mig något nytt, säger han.

Det halvdana sommarvädret kanske inte varit någon hit för badälskande semesterfirare, men för Ålands inomhusaktiviteter är det desto bättre. Avsaknaden av sol har nämligen fått både turisterna och ålänningarna att besöka museer, lekland, badhus och varuhus.

På lördag ordnar de åländska partierna en manifestation för ett mångkulturellt Åland.
– Det kommer att komma många människor, säger kansliminister Wille Valve (MSÅ).
– Alla är välkomna, säger lantråd Camilla Gunell (S).

Kommunfullmäktige i Geta beslutade i går att avbryta rekryteringen av en ny kommundirektör.

Årets grönsaks- och spannmålsskörd blir senare än vanligt på grund av det svala vädret.
– Grönsakerna är som turisterna, de vill ha sol, säger grönsaksrådgivaren Dennis Grönroos.

Ungefär vid halv sju-tiden på morgonen gick strömmen. Totalt uppgavs 12.600 hushåll över hela fasta Åland vara drabbade. Drygt en kvart senare var dock strömmen tillbaka i samtliga hushåll, enligt Ålands elandelslag.

Fler nyheter