På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

Tio bilar för över 200.000 euro upphandlas av landskapsregeringen i augusti. Det är första gången man upphandlar så här många bilar på en gång och flera av dem kan troligtvis köpas in i år.
– Det här har aldrig gjorts förut, det är helt nytt att vi handlar upp på det här sättet, säger kansliminister Wille Valve (mså).

Ett svärmade bisamhälle ställer till huvudbry för biodlarna. Svärmen smet i går kväll då den skulle fångas in och vid fjortontiden i dag hittades den på Ålandsbankens vägg. Yngve Påvall, ordförande i Ålands biodlarförening, är rädd att den kan vara smittad med det för bin dödliga varroakvalstret.

Halv elva i dag gick brandlarmet på Maxinge köpcenter. Sprinklersystemet satte igång och kunderna utrymdes.
Lyckligtvis brann det inte och brandkåren återställde larmet.

Smart Park-personalen har jobbat långa dagar de senaste veckorna. Och när du läser detta är den pedagogiska familjeparken faktiskt öppningsklar.

Trots att ejderstammen runt Åland fortfarande är på en hög nivå minskar ejdern på andra håll i Östersjön.
– Det är en varningssignal som tyder på storskaliga förändringar i havet, säger jaktförvaltare Robin Juslin.
Han hoppas nu att jägarna intensifierar jakten på mårdhund och mink.

Besvikelsen efter att Mariehamns stad slutgiltigt avslog Waldorfskolans avtalsförslag har förbytts i lättnad efter att landskapsregeringen nu ger tummen upp inför kommande läsår.

Dagens öspelmagasin från Jersey berättar bland annat om framgångar i fotboll och volleyboll.

Lundqvistrederierna beställer ytterligare en aframaxtanker på 106.000 dödviktston från Japan. Tankern, som levereras i augusti 2018, blir det femte systerfartyget till den i oktober 2014 levererade Estrella.

I går beslutade EU-kommissionen att från den 15 juni 2017 ska alla extra avgifter för att använda mobiler utomlands vara borta i EU. Roamingavgifter på samtal, sms och data ska då vara helt avskaffade.

Från lunchtid i dag onsdag är skogsbrandsvarning utlyst på Åland.
Det betyder att det råder eldningsförbud.

En personbil kolliderade med en personbil med släp i Kattby, Hammarland på onsdagsförmiddagen.
En person skadades lindrigt.

Carina Aaltonen, social och miljöminister (ÅSD), försvarar ÅMHM:s granskning och barnomsorgslagen.
– Granskningen var tvungen att göras. Och när vi går vidare med det här så måste vi ha barnens bästa i åtanke. Inte kommunernas.

Problemet är i första hand att artistmarknaden är ojämn, att det finns fler manliga artister än kvinnliga. Det menar Pontus Grönberg som bokar band till Rockoff.
–Jag är personligen jätteledsen att vi inte fick hit fler kvinnor än två, säger han.

Fler nyheter