På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

Sedan klockan 12 i dag fredag råder skogsbrandsvarning på Åland.
Det är alltså förbjudet att göra upp eld utomhus.

Folkhälsan i Mariehamns mejl har hackats. Under fredagen gick det ut spammejl i ordförande Anita Henrikssons namn där det står att Anita Henriksson befinner sig i Turkiet och behöver hjälp med pengar.
– Jag är förtvivlad över det här, säger Anita Henriksson.

Landskapet Åland får 375.200 euro i utdelning från sitt bolag Långnäs hamn Ab.
Det är den största utdelningen hittills, enligt hamnbolagets vd Tor-Erik Söderlund.

När Katthjälpen på Åland blev kallade till Ålands hemgård i Jomala möttes de av inlåsta katter, kattbajs på golven och en kraftig ammoniakstank.
– Lukten slog emot oss som en vägg. Det var hemskt, säger Mita Johansson på katthjälpen.

Det är turbulent i styrelsen för Ålands idrottscenter. Två av de fyra styrelseledamöterna har hoppat av i protest mot hur den provanställda verksamhetsledare Janna Johansson fungerar.
Själv tycker hon att de dömer henne för fort.

Aina Andersson, 10 år, från Eckerö är en av tio finalister i årets upplaga av MGP. Den 8 oktober står hon på scen i direktsänd tv och framför sin låt ”Hem med mopeden”.
– Det känns roligt, men nervöst också. Jag har ju aldrig varit med tidigare.

Åländsk Centers ordförande Jörgen Pettersson var i tisdags i Sveriges riksdag för att träffa svenska Centerns ordförande Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson

En 63-årig man har kört rattfull på gång- och cykelbanan längs Österleden.
Alkoholhalten i utandningsluften efter bilfärden var minst 0,72 milligram per liter och för det döms mannen till dryga böter och villkorligt fängelse.

I Föglö var arbetslöshetstalet 1,1 procent i april. Det var lägst på hela Åland. Eckerö noterade samtidigt den högsta siffran, 5,0 procent arbetslösa.
Både antalet arbetssökande och antalet lediga platser ökade på Åland i april jämfört med samma månad förra året.

En polispatrull fick natten till i dag stopp på en bil som visade köras av en 16-åring. När polisen fick tag på den minderåriga föraren visade det sig att han dessutom var påverkad av narkotika.

När Sjöfartens dag ordnas i Alandica nästa vecka vill Alandia försäkring lyfta upp riskerna med att sociala medier börjat stjäla uppmärksamhet från de som jobbar på bryggan.
–Det är inte rimligt att använda Facebook på bryggan, säger Lars Janlöv, skadechef vid Alandia Marine.

Internets betydelse är en helt annan i dag än för 20 år sedan. Därför har EU klubbat en omfattande reform av regelverket för dataskydd.
De nya reglerna blir direkt tillämpliga på Åland 2018.

Paf står inför en stor utmaning framöver vilket kommer att innebära mindre pengar till samhällsnyttiga ändamål. Något som landskapsregeringen och Paf är överens om är nödvändigt.
– När man ska göra en satsning så måste man göra det helhjärtat, säger finansminister Mats Perämaa.

Fler nyheter