På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

Om en anhörigvårdare råkar ut för en olycka ska den som vårdas inte bli lämnad vind för våg. Därför har Demensföreningen på Åland tagit fram ett anhörigkort som vårdarna kan bära med sig.

Att optimera samarbetet med Ålands hälso- och sjukvård blir en av Axel Hanssons uppgifter när han i maj blir chefläkare för den privata hälso- och sjukvårdskliniken Medimar.
Som allmänläkare ser han också fram emot att få arbeta kliniskt igen.

MARIEHAMN Ett nytt regelverk för stadsbildsfonden ska tas fram av Mariehamns stad. Fonden ger bidrag till fastighetsägare för underhåll som bevarar värdefull bebyggelse.

Avbytarservicen privatiseras men landskapsregeringen kvarstår som delfinansiär. Samtidigt förkortas stödperioden för vikarier på grund av ny EU-lagstiftning.
Men Ålands producentförbund menar att förkortningen är onödig.
– Finland håller på att utverka ett undantag och stöden skulle ha kunnat utbetalas som tidigare, säger vd Henry Lindström.

Stadens skolor ligger långt under genomsnittet för landet i fråga om andelen elever som blir mobbade eller som mobbar andra.
– Vi jobbar stenhårt med den här saken, säger Strandnäs skolas biträdande rektor Gea Jansén.

Vad säger egentligen utredningarna om Vårdöbrons skick? Enligt Centern och Socialdemokraterna måste en ny bro byggas, men Moderat samling och oppositionspartierna menar att en renovering är möjlig och sparar landskapet fem miljoner euro.

Kerstin Kronvall hör till Yles mer bekanta röster i rapporteringen om Ukraina. I många år har hon haft det forna Sovjetunionen och Östeuropa som sitt ansvarsområde.
Och även om hon hoppas på ett varaktigt eld upphör i östra Ukraina är hon skeptisk.
– Den politiska ledningen gjorde för många misstag i början, säger hon.

Vad gör man om man har ett berg med vacker utsikt över Lumparn och samtidigt önskar sig en bastu?
Man bygger sin bastu runt bergklackarna. Det gjorde i alla fall Uffe Andersson i Lumparland.
– Jag tror att det här är den enda bergsbastun på Åland, säger han stolt.

Landskapsläkare Axel Hansson efterträder Jan Österberg som chefläkare på Medimar.

I samband med bevakningen av folkomröstningen om Skottland ska bli en självständig stat, har Iltalehti valt att skriva om Åland.
I artikeln hävdar Axel Jonsson, partiledare för Ålands Framtid, att Finland inte lever upp till överenskommelsen från 1921.

Skötseln av vägar och parker försämras synbart i Mariehamn nästa år, förutspår infrastrukturnämndens ordförande Roger Jansson (MSÅ).
Förvaltningen har en månad på sig att prioritera hårt och banta ner verksamheterna på rätt ställen i detaljbudgeten för 2015.

Mia Hanström är ordförande för nybildade Ålands feministparaply, som är ett nätverk för jämställdhet.

Åsubs direktör Bjarne Lindström lämnar sitt jobb och börjar som seniorkonsult på Sweco Strategy i Stockholm.

Fler nyheter