På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

Genom ett tätt samarbete mellan olika parter ska det göras en kraftansamling för tillväxt och inflyttning. Projektet går under namnet ”Team Åland”.

Fem miljoner euro upptas som ett första anslag för en ny färja. Tvärgående linjen Långnäs–Snäckö bjuds ut på totalentreprenad. Drygt nio miljoner euro anslås för broar och vägar.

I kväll håller Obunden samling sitt första höstmöte sedan splittringen för drygt ett år sedan.
På schemat står bland annat diskussion om styrelsens förslag till partiprogram.

Polisen har i dag fått in en anmälan om att en grå Mazda 4D Hatchback 626 från -89 har stulits från en gård på Svensbölevägen i Sund. Det är den andra bilen på kort tid som har rapporterats stulen i kommunen.

Nästa vecka på onsdag kommer fullmäktige i Mariehamn att slutligen få ta ställning till bolagiseringen av hamnen i staden. Det blev klart i går när stadsstyrelsen godkände förslaget.

EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) besökte Åland på torsdagen för att diskutera bevakningen av de åländska frågorna i Bryssel.
Hennes roll som vice ordförande i Östersjögruppen betraktar EU-minister Wille Valve (MSÅ) som viktig.

Dagens medling mellan Tehy och landskapet i Helsingfors är avslutade, enligt riksförlikningsmannen Esa Lonka.

Landskapsregeringen presenterar i dag förslaget till budget för 2015.
– En budget som bär i en ekonomiskt svår tid, säger finansminister Roger Nordlund (C) om förslaget.

Ålands centralandelslag, ÅCA, drar in sex tjänster på bageriet och motsvarande en deltidstjänst på mejeriet. Det meddelar ÅCA:s vd Johannes Snellman i ett pressmeddelande.

En månad före inbrottsförsöket i Tipsettan i somras var stöldligan på Åland för att rekognoscera, enligt landskapsåklagare Jens-Erik Budd.
Det förnekar de tre åtalade männen. De menar att de var på Åland för att turista.

Reformen strider mot den kommunala självstyrelsen.
Det framhåller Jomala kommun i sitt utlåtande kring Kommunernas socialtjänst.
För Jomalas del skulle reformen dessutom innebära betydande merkostnader.

Eleverna på Åland och huvudstadsregionen är klart bäst i matematik. Det visar en jämförelse mellan de finlandssvenska skolorna.

En person fördes i ambulans till sjukhus efter att ha åkt av vägen i Kalmarnäs. Enligt räddningschef Lennart Johansson var personen ensam i bilen.

Fler nyheter