På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

En tjuv eller flera tjuvar stal fritidshemmet Tärnans brödkassa natten mot torsdag.
– Vi planerade att göra roliga saker för barnen med pengarna, säger föreståndaren Emma Helén.

Talman Britt Lundberg deltar på måndag i ett nordiskt rundabordssamtal om försvarsfrågor i Stockholm.

Hösten 2013 ertappade tullen en då 21-årig man med att försöka föra in 1.080 dosor snus och tre limpor cigaretter till Åland utan att betala skatt.
Han döms till villkorligt fängelse i tre månader och tio dagar.

Just nu fylls området kring centralstationen i Budapest av flyktingar på väg från kriget i Syrien.
Under dagar och veckor har de rest, ofta till fots, från Serbien på väg till Österrike och Tyskland för att söka asyl.
Men i Ungern väntar ingen hjälp. I stället är det upp till frivilliga att hjälpa.
Nu vill Christina Rytterstedt dra sitt strå till stacken.

En ung man som förolämpat sin tidigare flickvän på nätet döms skyldig till ärekränkning som ung förbrytare . Straffet blev 15 dagsböter samt att betala 850 euro ersättning för lidandet han åsamkat henne.

Ett enigt lagting lovordade i går lagförslaget om ett landskapsfinansierat skyddshem för kvinnor som har drabbats av våld i nära relationer. Lagen, som träder i kraft nästa år, blir förmodligen en av de sista som sittande lagting klubbar.

Edlagården med 30 pensionärslägenheter är till salu.
Staden vill ha minst 800.000 euro för byggnaderna.

Krymp ÅMHM, inför en avgift för besvär som avslås och minska kraven på byggföretagares skatteredovisning. Bland annat detta vill Ålands framtid som går till val under parollen ”Byråkratikampen”.

På grund av den hårda vinden i Kapellskär ställde Rosella in onsdagens avgång klockan 12 från Sverige och därmed också avgången klockan 16 från Mariehamn.

Veteranen i stadspolitiken Tage Silander (MSÅ) kandiderar till lagtinget för första gången. Han valde politiken framför golfen.

Strax före klockan ett i natt drabbades hela Åland av ett elavbrott. Avbrottet varade i en dryg kvart innan strömmen kom tillbaka. Anledning till att Åland blev strömlöst var ett avbrott i Sverige, uppger Ålands Elandelslag.

I går inledde Andreas Johansson sitt arbete som kommundirektör i Vårdö. Han säger att han lämnat kontroversen när det kom fram att han varit talesperson för en högerextrem grupp bakom sig.
– Jag är inte rasist och har aldrig varit det.

ÅHS saknar funktioner för journalkontroll, en viktig punkt när det gäller sjukvårdssekretessen. Det kunde Ålandstidningen rapportera om i måndagens tidning.
Det finns däremot i Finland, och nu ska ÅHS system uppgraderas. Det lovar socialminister Carina Aaltonen (S).

Fler nyheter