På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

20-årsjubilerande Willycranes bjuder på fyra nyskrivna låtar på Dinos på juldagen. Tillsammans med riktigt gamla låtar från 90-talet utlovar Lemlandsrockarna en rejäl urladdning i två set.

Nuvarande vd:n för bokföringsfirman Nova Alandia Ab Katarina Donning är Saltviks nya kommundirektör.
Det står klart efter att hon vid fullmäktiges slutna omröstning på torsdagskvällen fick nio röster mot Henry Lindströms sex röster.

I maj 2016 ska Pafs nya huvudkontor på Lövdalsvägen i Jomala stå klart. Nu har arbetet med att bygga om och till inletts.

Två personer fördes i förmiddags till sjukhus efter en frontalkrock i Jomala. En bil måste klippas upp för att få ut föraren.

Det krävs ett femtonde möte i januari före Ålandskommittén kan överlämna delbetänkandet om en ny självstyrelselag till justitieministern.
Vice ordförande Gunnar Jansson (Lib) tror ändå att man lyckas hålla den ursprungliga tidsplanen.

Om fotbollsplanen på WHA ska byggas ut måste löparbanorna bort. Det innebär att friidrotten måste flytta någon annanstans.
Nu ska Mariehamns stad utreda om en utbyggnad av fotbollsplanen är nödvändig – och vart friidrotten i så fall kan ta vägen.

Mäns våld mot kvinnor kostar fem miljoner euro årligen på Åland. Lagtingets social- och miljöutskott vill ha en skärpning av lagstiftningen och ett särskilt organ med lagtingsledamöter som stöder regeringen i jämställdhetsarbetet.

Det kan bli så att också Åland tvingas sänka barnbidraget. Den dystra förutsägelsen kom Jörgen Pettersson (C) med i lagtinget i går.

I november hade de åländska hotellen 6.930 övernattningar. Det är en ökning med drygt sju procent jämfört med samma period i fjol.

Ett år och nio månaders fängelse blir straffet för den kvinna som förskingrat 819.000 euro från åländska företagare och föreningar.
Hon ska dessutom betala tillbaka beloppen till de drabbade.

Det så kallade penningtvättsdirektivet kunde i värsta fall ha inneburit att Paf hade tvingats övervaka alla spelare i butiker och på fartyg. I värsta fall med hjälp av kontrollanter på plats.
Nu blir det inte så.

Kritiken var inte nådig mot elbolagen som inte lyckades leverera el under ö-driften: Kraftnät Åland och Mariehamns energi.
Flera företag överväger att flytta produktionen från Åland om situationen inte förbättras.
Med de direktiv Kraftnät Åland har fått är det dessutom osannolikt att situationen förbättras när Finlandskabeln tas i drift.

Centralkriminalpolisen, CKP, har bara ett fåtal personer kvar att förhöra i ärendet med de partipengar som flyttades från Obunden samlings konto till moderaterna efter partisplittringen förra hösten.
Brottsrubriceringen är nu misstänkt grov förskingring.

Fler nyheter