På sin väg ut till Järsö körde Anders Wiklöf 77 kilometer i timmen på 50-väg.
Polisen stoppade honom och delade ut dagsböter på totalt 95.000 euro.

POLIS På Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, några hundra meter innan 50-vägen övergår till 70, stoppades i går kommerserådet Anders Wiklöf på sin väg söderut mot Järsö.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen körde han för fort.

–Det stämmer, 77 kilometer i timmen. Jag tänkte inte alls på att jag körde för fort, säger Anders Wiklöf.

Dagsböterna, som är inkomstbaserade, uppgår till totalt 95.000 euro.

–Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist.

–Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4.000 kronor (cirka 450 euro) i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är.

Anders Wiklöf säger att det inkomstbaserade bötesbeloppet borde ses över.

–Jag tycker i rimlighetens namn att det borde finnas ett maxtak, det skulle vara mer rättvist. Var man ska sätta det vet jag inte, men som det är nu är det orimligt.

Läs mer i dagens Ålandastidning.

Taket på den gamla ladugården på Sälskär behöver bytas.
Därför kallar nu Sälskärs intresseförenings ordförande, Conny Häger, frivilliga som vill hjälpa till.

En 24-årig man döms av Ålands tingsrätt till ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Därtill ska mannen till staten betala tillbaka de drygt 7.000 euro han tjänat på narkotikaaffärer.
24-åringen har under åren 2012 och 2013 infört, tillverkat, förmedlat och själv brukat ett stort antal illegala substanser. Under ett års tid odlade han cannabis på 45 plantor i en lägenhet i Mariehamn.

Det stilla och varma vädret förvärrar algsituationen i Östersjön och på flera ställen syns nu stora områden av ”grön gegga”. Finlands miljöcentral uppmanar till försiktighet i vattnen med de giftiga cyanobakterierna.

Fadern till en handikappad dotter tog under två år nästan 58.000 euro från hennes bankkonton. I ett fall lurade han en lokal bank till att ge honom dispositionsrätt.
För delar av pengarna reste han till Filippinerna och undersökte alternativmedicin till dottern. Övriga medel användes bland annat till klädinköp och nöjen.
I går inleddes rättegången där fadern står åtalad för grov förskingring och grovt bedrägeri.

Trycket var högt under De vet du:s spelning och flera personer måste föras till sjukstugan. Foto: Frida Grönholm

Flera ur publiken behövde hjälp bort från De vet du:s spelning tidigare i kväll. Personer som var uttorkade eller oroades av klämrisken fick hjälp över säkerhetsstaketet och bort från det hoppande publikhavet. Sammanlagt rör det sig om ett femtontal personer, tror festivalchef Sofia Kosonen.

De gripna ur den misstänka stöldligan med avsikt att göra inbrott i Tipsettan i söndags, anhölls av polisen på måndagskvällen. Brottsrubriceringen ändrades från stöld till grov stöld.

Här har mången ålänning festat till morgonstund och njutit av både rockband och technodansgolv. Om man får tro de som regelbundet besökte nattklubben var Alvas unikt i sitt slag och utgör både början och slut på många fartfyllda historier. I dag står lokalen, som förutom glada minnen också samlat på sig ett fint lager damm, övergiven sedan åtta år tillbaka.

På vissa håll beskrivs vattnen som en enda grön algsoppa. Skicka in dina algbilder till oss!

Någon köpte på måndagseftermiddagen 81.675 stycken Ålandsbanken A-aktier från en och samma säljare.
Priset för de röststarka A-aktierna, som tillsammans berättigar till 1.633.500 röster på bolagsstämman, var 927.011,25 euro.
Totalt gäller affären 1,19 procent av rösterna på bolagsstämman.

Kulturpersonligheten och den evige eldsjälen Borghill Lindholm gick i går bort vid en aktningsvärd ålder av 96 år.
– Hon ville sluta med flaggan i topp, säger brorsbarnet Erik Lindholm.

Inbrottsförsöket mot Tipsettan i söndags var bara en av flera händelser som de grova brottslingarna har begått tidigare. Polisen på Åland har genom ett samarbete med Centralkriminalpolisen (CKP) och den svenska polisen länge förberett gripandet.
–Detta är en stor sak för oss och jag är hemskt stolt över den åländska polisen, säger polismästare Teijo Ristola.

Tallink chartrar ut Silja Europa till Australien från och med augusti. Det innebär en del förändringar på Tallinks nuvarande linjer och en minskning av antalet anställda. Hur många som får gå är oklart.

Under lördagen drog en hagelstorm in över Tjudö och Västanträsk. Flera av traktens äppelodlare kan ha fått stora delar av sin skör förstörd.
– Det är ett hårt slag, säger Jan Alm från Öfvergårds.

Fler nyheter