Foto:

Katastrof för Medis

Stadsdirektören föreslår att Medis hyresavtalet med Pensionsfonden sägs upp. Sedan ska man försöka hitta ersättande utrymmen för Medis verksamhet. Uppdragsutbildningen eller svenska för inflyttade kan man tänka sig att ska blir kvar i Böndernas hus. Förslaget är helt ansvarslöst och bygger delvis på felaktiga uppgifter. Beslutsförslaget leder till kaos för lärare, undervisningen och integrationen. Dessutom är det vansinne att säga upp ett avtal om man vill omförhandla.

Lärarkåren vid Medis vill inte att undervisningen splittras. Det är helt förståeligt. Böndernas hus kom till för att samla Medis verksamhet under ett tak.
Att separera undervisningen i svenska för inflyttade från all annan utbildning motverkar integrationen av inflyttade. I stället skapar man aktivt segregation. Har man inte alls tänkt på det inom stadsledningen.
Uppdraget att hitta likvärdiga lokaliteter till Medis har inte lyckats. Bildningsnämndens utredning visade att det blir både dyrare och sämre att försöka baxa in Medis verksamhet i halva Uncan. Konsekvensutredningar av stadsledningens förslag att försämra och delvis förstöra Medis verksamhet saknas.

Medis nya rektor tillträder i augusti. Att utan hennes medverkan göra drastiska försämringar i Medis verksamhetsförutsättningar är respektlöst och destruktivt. Av detta förslag framkommer att sakkunskap inom detta verksamhetsområde saknas inom stadsledningen.

Bästa stadsstyrelse förnya hyresavtalet med Pensionsfonden och gör nödvändiga förändringar i verksamheten i samråd med den kommande rektorn, lärarkåren, eleverna och övriga mariehamnare. Medis är viktig för många. En källa till kunskap, glädje och social samvaro. Viktiga saker i vår tid när okunskap och fördomar splittrar samhällen och människor. Medis är en källa av hopp och framtidstro. Låt oss slå vakt om Medis och alla som deltar i dess verksamhet.

Barbro Sundback (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss