I samarbete med Schmitz Cargobull och Volvo Finland ordnar Transmar under måndagen en visning av både en elektrisk dragbil och en elektrisk kyltrailer.
Robert Nylund, Transmars direktör för miljö och återvinning, säger att man har en lång väg att vandra vad gäller hållbarhetsarbetet.
– Men det är bara att ta ett steg i taget, säger han.
Av de globala hållbarhetsmål som satts upp till 2030 är två mest relevanta för Transmar: en hållbar konsumtion och produktion samt att bekämpa klimatförändringarna. I företagets omställningsplan är huvudstrategin att byta till fossilfria fordon genom att elektrifiera fordonsparken.
– Vi ska reducera koldioxidavtrycket med hälften till 2030, säger Robert Nylund.
Omställningsplanen för de tyngre fordonen sträcker sig till 2035. I dagsläget har Transmar 54 fordon, så det handlar om mycket stora investeringar.
– Skulle vi göra det i dag skulle det vara helt omöjligt ekonomiskt. Ingen skulle vilja betala för det och ingen ägare skulle vilja ta risken när man inte vet hur det ser ut om fem till tio år. Men det sker en utveckling hela tiden och priserna går ner, säger Transmars vd Mats Clemes.
2027 är tanken att företaget ska börja investera i fossilfria tunga fordon.
– Det händer mycket på området, men så är planen i alla fall, säger Robert Nylund.
”Det här är framtiden”
Sedan en vecka tillbaka har Transmar unik tillgång till en helt fossilfri och eldriven kyltrailer. Man deltar i ett test som ska pågå i tre till sex månader.
– Trailern är en prototyp. Det finns 15 sådana i världen i dag och det här är den enda i Norden, säger Hans-Erik Eker.
Den tyska tillverkaren Schmitz Cargobull utför därmed en del av sina fälttester på Åland. Man är speciellt intresserad av att göra det under vinterhalvåret, med de stora variationer av kyla och värme som uppstår under transporterna till och från Åland när fordonet står i en färja en stor del av tiden.
Var tredje vecka ska utvärderingsmöten hållas. Serietillverkningen planeras sedan inledas under det andra kvartalet 2024, säger Hans-Erik Eker.
Tillverkarna var till en början lite skeptiska till att inkludera Åland i testet, när de tittade på kartan och såg var det ligger.
– Det är fantastiskt att vi fått den hit, säger Hans-Erik Eker.
Är ni nöjda efter att ha testat den i en vecka?
– Absolut. Det här är framtiden.
Dubbelt så dyr
Volvo Finland är på Åland för en demovisning av ellastbilen Volvo FH. I dag är cirka 4.000 sådana lastbilar i trafik globalt sett, varav cirka 30 i Finland, säger Tommy Lindholm från Volvo Finland.
Han säger att det är EU:s utsläppskrav som driver utvecklingen och att det är en jättestor omställning som pågår.
– Det är mycket diskussioner om hur det kommer att bli. Men det är tillsammans man måste göra det, säger han.
Fordonsindustrin, beslutsfattare, energiindustrin, transportindustrin, konsumenter och transportköpare måste samarbeta för att omställningen ska kunna ske.
– Det är viktiga saker vi håller på med genom att försöka få det här att fungera.
Elbilen är ett av flera sätt att möta utmaningen. En sådan ellastbil som visas upp under måndagen kostar drygt 300.000 euro. Det är ungefär dubbelt så dyrt som priset för en lastbil som drivs med diesel.
Det krävs också mer planering av rutterna samt utbildning av chaufförerna om man ska använda ellastbilar. Bland fördelarna finns, förutom de fossila nollutsläppen, att man kan köra med dem i hallar och liknande eftersom de inte släpper ut avgaser. De ger även en bättre arbetsmiljö och är så tysta att man har högtalare som spelar upp lastbilsljud för öka säkerheten för andra i trafiken.
Tommy Lindholm säger att det är viktigt att börja planera omställningen nu.
– Det kan bli jättetajt mot 2030, säger han.