Regeringen föreslår att den allmänna mervärdesskattesatsen ska höjas med 1,5 procentenheter från 24 till 25,5 procent. Syftet är att förbättra de offentliga finanserna. En motsvarande höjning görs också av försäkringspremieskatten.
Ändringarna avses träda i kraft den 1 september 2024. Finansministeriet sände lagutkasten på remiss den 29 april. Remisstiden går ut nu på fredag den 17 maj. En proposition ska lämnas till riksdagen i slutet av maj i samband med den andra tilläggsbudgeten för 2024.
I handelsbranschen har förslaget väckt farhågor kring den korta tiden för implementering. En momshöjning är alltid en stor förändring och när den sker mitt under året är det en större utmaning. Anpassningarna och prisändringarna ska nu göras under sommaren.
Börja förberedelserna i tid
En annan källa till oro är huruvida butikernas datasystem klarar av förändringen.
– Det har visat sig att det finns äldre kassasystem som inte klarar av momssatser med decimaler. Det gäller därför att i god tid kontakta sin systemleverantör för att förbereda ändringen. I värsta fall kan det bli aktuellt att investera i ett nytt system, säger momsexperten Petteri Salomaa till Företagarna i Finland.
Den planerade höjningen av den reducerade momssatsen från 10 till 14 procent väntas ske från början av 2025 och en proposition i ärendet ska komma i slutet av september.
I regeringsprogrammet ingår även en höjning av momsen på sötsaker och choklad från 14 till 25,5 procent, men detaljerna kring detta är ännu oklara.
Krånglig tillämpning
Beroende på hurudan verksamhet man har påverkar momshöjningen prissättningen och faktureringsprocessen på olika sätt. I en vanlig butik som endast gör kontantaffärer ändras momssatsen från ena dagen till den andra.
I andra fall gäller det att utreda hur höjningen påverkar förskottsbetalningar, rabatter och eventuella kreditförluster. Om varan levereras före momshöjningen men faktureras efter densamma ska den gamla momssatsen tillämpas.
– Det här gäller även i fråga om avbetalningsköp där rater betalas efter höjningen. Men om en tjänst faktureras fortlöpande, exempelvis kvartalsvis där en månad infaller efter momshöjningen, då ska hela perioden debiteras enligt den högre skattesatsen om faktureringen sker i september, påpekar Matti Ojala, ledande skatteexpert vid Ekonomiadministrationsförbundet.
Förutom att räkna om försäljningspriserna medför en momshöjning ändring av prislistor, broschyrer och offerter samt annat material, liksom hemsidor och företagets interna dokument. Allt detta innebär merkostnader för företagen.