Som Ålandstidningen tidigare har berättat ser den ekonomiska situationen i Mariehamns stad för de kommande tre åren besvärlig ut. I budgetförslaget för 2024 som stadsstyrelsen lade fram för fullmäktige gör staden ett underskott på drygt tio miljoner euro.
I stadsdirektör Arne Selanders inledande tal vid stadsfullmäktiges budgetdebatt i går förklarade han att hälften av underskottet är en följd av reformen av välfärdsdistrikten i Finland, som gjort att det redovisas för mycket kommunalskatt i år och korrigeras negativt nästa år. De andra fem miljonerna beror på vikande skatteintäkter.
Arne Selander konstaterade att Mariehamn har en stabil ekonomi – men att det på sikt måste skapas balans mellan utgifter och inkomster för att inte skapa en ”ohållbar situation”.
– Det kommer att behöva göras smärtsamma vägval, sade han.
Ökad skatt
Budgeten för 2024 och planåren 2025–2026 grundar sig på att kommunalskatten hålls på 17 procent men höjs till 17,5 procent det sista planåret.
– Det nya fullmäktige har möjlighet att välja väg när det gäller den ekonomiska utvecklingen. Det finns ett förslag om skattehöjning 2026. Det går att arbeta mycket aktivt med utvecklingsfrågor och effektivisera, och se över nämndernas tilldelning av medel. Det går också, om man uppfattar det som för svårt politiskt att göra vissa åtgärder, att höja skatten tidigare, sade stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib).
Enligt budgetförslaget måste det samtidigt finnas utrymme för investeringar och utvecklingsinsatser. Exempel på större projekt som planeras är fortsatt projektering av ett äldrecenter och åtgärder för att öka inflyttning till staden.
– Vi har inte kommit i mål med att investera där vi vet att det behövs, det har funnits en obeslutsamhet när det gäller till exempel äldreomsorgen, daghemsbygget i Strandnäs och planering av nya bostadsområden, sade ledamoten Nina Fellman (S) och tillade att ”vi vet redan nu att bygget vid Trobergshemmet inte kommer att realiseras”.
– För ett nytt fullmäktige vore det bra att fundera på att inte utreda för utredandets skull utan fokusera på att slutföra projekt, även fast det är ett beskt piller när utfallet inte blir som man vill.
Robert Söderdahl förde Liberalernas gruppanförande och lyfte behovet av att få Mariehamn att växa.
– Svinö och Styrsö har lagts åt sidan vilket jag tycker är förnuftigt, men hur ska man få Mariehamn att växa? Det är viktigt att få en långsiktig strategi, vi behöver möjliggöra inflyttning och stimulera byggande.
Samgående med Jomala
Alfons Röblom (HI) var inne på samma tema.
– Vi bedömer att mark och byggande är en av de stora frågorna att hantera i Mariehamns stad under de kommande åren. När vi nu på olika sätt berör planeringen av Mariehamn vill jag ta fasta på en idé som vi inte har diskuterat särskilt mycket under de senaste fyra åren, och det är vår relation till Jomala. Var är frågan i dag om ett samgående med Jomala? sade han och fortsatte:
– Vi talar om brist på mark i Mariehamn samtidigt som bostadsområdena fortsätter att växa på andra sidan kommungränsen med allt vad det innebär i form av ökad trafik och ökat behov av samarbete av exempelvis barnomsorgen. I budgeten nämns att Lotsbroverket ligger på bristningsgränsen, det planeras för nya köpcenter några meter från stadens gräns och vi talar mer om mer om en tätort som täcker Mariehamn, delar av Jomala och delar av Lemland. Det finns gemensamma utmaningar som borde hanteras gemensamt. Är det läge att igen, med nya ögon, att ta en ordentlig diskussion med Jomala för att se vad en samgång skulle innebära?
– Det är intressant att de nya fullmäktigena både i Lemland, Jomala och Mariehamn har en majoritet liberaler, moderater och socialdemokrater. Vill man samgå finns det åtminstone politisk majoritet för det, fast kanske inte politikerna i kommunerna tycker lika, sade Sara Kemetter (S).
– Det är väl därför det inte kändes helt draget ur hatten att lyfta frågan i den här debatten. Vi har nya politiska konstellationer i de berörda kommunerna, sade Alfons Röblom.
– Jag brukar inte alltid hålla med ledamoten Röblom. Men jag håller med dig, jag tycker att det är en bra tanke. Vi behöver tänka nytt framledes, sade Anders Holmberg (MSÅ).
– Det blir mer och mer tydligt för alla invånare nu när det byggs så mycket att det blir en tätort, och vi måste börja se det mer så. Kanske tiden är mogen att sätta sig ner och använda kaffe och tobak, som man brukar säga, sade Alfons Röblom.
Vid tidpunkten då denna text skrevs var stadsfullmäktiges möte fortfarande pågående.