Efter åtta år på Ålandstidningen börjar Fredrik "Frippe" Granlund på radiokanalen Steel FM.

Kommentarer

Gräsrot har aldrig tidigare

Gräsrot har aldrig tidigare framställt sig som någon annans än sig egen "talesman". Men nu är det dags, tror ... är han fullt och fast övertygad om. Vi är många som kommer att sakna Frippes penna. Varför? Jo, förutom hans befriande humor är Frippes personliga integritet smått enastående i dagens massmedia. Ingen nämnd - och ingen glömd - men inte alls så sällan blir man rent av spyfärdig av "journalister" som framställer sig själva som något slags könslös "Moder Teresa" ... särskilt i nyhetstext, där skribentens tyckanden och värderingar, naiva eller inte, bara ska vara helt och hållet ovidkommande. Om skribenten vill vara betrodd som journalist, vill säga. Och en av läsarna misstrodd journalist gynnar knappast trovärdigheten till sin arbetsplats. Med särskilt den gravt infekterade rasist-debatten i åtanke är det nog - på gemene flyktings bekostnad - precis så enkelt, dessvärre.

Jomala kommun ställer sig kritisk till lagförslaget om en ny räddningsmyndighet. Bland anser man att det är lagstridig och att det inte går att garantera att myndigheten är opartisk.

Ms Skiftet angör Kökar med 40 minuters försening

På grund av tekniska problem ligger ms Skiftet för ankar utanför Ljungöbådan söder om Sottunga.

Fem månader villkorligt fängelse är straffet för maskinbefälet som i somras manövrerade ms Gudingen med minst 2,06 promille alkohol i blodet.

Ett misstänkt oljeläckage upptäcktes i dag utanför Korrviks fiskehamn i Mariehamn. Det undersöks som bäst av sjöbevakningen.

På Åland bor 2.400 personer födda i Sverige varav hälften är svenska medborgare. Nu startas en åländsk Facebookgrupp som knyter samman svenskarna i landskapet.

Det blir ingen sänkt eller slopad bilskatt, åtminstone inte nu. Kommunikationsminister Anne Berner (C) drog på måndagskvällen tillbaka sitt stora trafikpaket.

Avgifter och tidtabell för vajerfärjorna och kanske en avveckling av Hummelvik på sikt. Det diskuterades i lagtinget i går

Social-och hälsovårdsreformen i Finland drabbar inte ålänningarna.
I en promemoria till riksdagen föreslås ett så kallat Ålandsavdrag på 12,5 procent.
– Det känns bra att den åländska biten nu är hanterad och löst, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

– När elva av nitton vindkraftverk monteras ned motsvarar det elkonsumtionen i 230–300 hushåll, säger Runar Karlsson (C).

Ytterligare en död havsörn har påträffats, den här gången i Vårdö. Den ska skickas till Helsingfors för att undersökas om den är smittad av fågelinfluensa.

”Ska vi legalisera cannabis?”, frågar lagtingsledamot Stephan Toivonen (ÅLD) i en insändare.

Miljökonsekvensbedömningen för Havsviddens utökade planer med elva nya klipphus pågår fortfarande.
– Det är svårt att säga när det kan vara klart. Det här är ett komplicerat ärende och ett stort projekt, säger kommundirektör Gustav Blomberg.

Fler nyheter