Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Ålandstidningens upplaga ökar

Ålandstidningen ökar upplagan för årets första sex månader.
– Det är ett glädjande trendbrott, säger Niklas Lampi, vd och chefredaktör.

Liksom mediebranschen i stort har Ålandstidningen på senare år redovisat sjunkande upplagesiffror. Men för årets första sex månader har trenden svängt. Upplagan ökar nu i stället.
Totalupplagan för januari till och med juni 2015 är i snitt 8.246 jämfört med 8.222 motsvarande period i fjol. Siffran har reviderats av GRM-revisor Erika Sjölund vid Ernst & Young i enlighet med de riktlinjer för tidningsupplagor som fastställs av Upplagekontroll Ab.
– Vi har sett den här utvecklingen i våra interna siffror sedan årsskiftet, men ville också ha en utomstående bekräftelse innan vi går ut med det. Det har vi nu och det är förstås väldigt roligt att i det här tuffa och krävande läget för mediebranschen kunna redovisa en ökande upplagesiffra, säger Niklas Lampi.
Flera faktorer
Han säger att det sannolikt handlar om flera faktorer som nu verkar i samma riktning.
–Vi har i flera år jobbat för att stabilisera upplagan genom att öka antalet digitala prenumerationer. Målet har varit att minskningen i print ska vägas upp av en ökning i digitalt. Det här arbetet börjar nu bära frukt. Samtidigt känner vi nu också överlag av ett stort intresse från läsarna för tidningen, och det gäller såväl den digitala utgåvan som papperstidningen. Alla dessa omständigheter spelar nu åt samma håll.
Trenden viktig
Han säger att upplageökningen mot fjolåret i absoluta tal är liten men att det är trenden som är det viktiga.
– Det är på väg åt rätt håll och på många sätt är det här det trendbrott som branschen under många år jobbat mot. Samtidigt ska vi vara öppna med att det än så länge bara rör sig om ett halvår, och att det verkligt spännande blir om vi lyckas hålla i det här hela året ut. Det har i varje fall startat lovande.
 
Fakta: Upplagemätning
Ålandstidningens totalupplaga, alltså både print och digitalt, för januari till och med juni 2015 är i snitt 8.246 jämfört med 8.222 motsvarande period i fjol. 
Siffran har reviderats av GRM-revisor Erika Sjölund vid Ernst & Young i enlighet med de riktlinjer för tidningsupplagor som fastställs av Upplagekontroll Ab.  
Nya Åland har inte redovisat sin upplaga sedan 2012. 

Ålandstidningen

Hittat fel i texten? Skriv till oss