Hur förväxlingen kunnat ske finns det inget svar på. Och det skulle dröja över 50 år innan Karen Raftseth Dokken, i dag 78 år, fick reda på vad som hänt.
Den andra mamman slog larm 1981 när ett blodprov visade att hon inte kunde vara en biologiska mamman till dottern. Men läkarna hon vände sig till ville inte svara på vad som skett och vart hennes biologiska dotter tagit vägen. I ärendet framgår det att mamman rekommenderades att lägga ner ärendet och "låta livet gå vidare".
Det som hände på förlossningsavdelningen var ett allvarligt misstag som inte fick hända. Men det är ändå det som hände efter att det upptäcktes som jag inte kan acceptera. När de har gjort en utredning och inte informerat oss som var inblandade i detta? Jag förstår inte något sådant kan hända, säger Karen Raftseth Dokken till NRK.
Karen Raftseth Dokken och de snart 60-åriga kvinnorna drar nu staten och kommunen inför rätta. De kräver 20 miljoner kronor i skadestånd, en ursäkt och att någon tar ansvar för det som skett.
Advokaterna som företräder staten och kommunen menar att det inte går att bevisa vem som förväxlat bebisarna, att saken ändå är inaktuell och att ingen har rätt till skadestånd.
"Dokumentationen från den tiden tyder på att de inblandade upplevde bedömningarna som svåra, bland annat för att det var juridiskt oklart vad de kunde göra", skriver den norska regjeringsadvokaten, vilket motsvarar justitiekanslern i Sverige, Asgeir Nygård i ett mejl till NRK.