Hela denna sida är en annons

Miljösmarta klappar från Plasto

Nu ökar Plasto utbudet i sin nya miljövänliga leksaksserie I´m Green. Och plasten, den är miljövänlig och framställs av sockerrör istället för av olja.

Lagom till jul fyller Plasto på med brandbil och kranbil i den nya I´m Green-serien som lanserades i våras. I sortimentet finns sedan tidigare sandset, servis och småbilar i den mer trendiga färgskalan som utmärker I´m Green i Plastosortimentet.
– Alla våra leksaksserier är livsmedelsgodkända och fria från ftalater och bisfenoler. Leksakerna i I´m Green-serien är alltså lika bra för barnen som alla våra andra leksaker är. Och de är dessutom bättre för miljön, förklarar Kennet Berndtsson, vd på Plasto.
– Vad gäller vårt vanliga sortiment så måste man också titta på hela livscykeln. Alla våra leksaker håller väldigt länge och kan gå i arv till flera generationer.

I´m Green-leksakerna tillverkas av plast baserad på sockerrör istället för olja, och är resultatet av ett långvarigt testande av mer miljövänlig plast. Plast med träfibrer i råmaterialet har uteslutits hos Plasto eftersom materialet då blir svårt att återvinna. Biologiskt nedbrytbar plast fungerar inte eftersom leksaker måste tåla att ligga ute i sandlådor och trädgårdar året runt. Men sockerrörsplasten känns och ser ut precis som vanlig plast och är lika hållbar.
– Sockerrören mals, blir sockersirap och sedan etanol. Av etanol framställs sedan plastsorten polyetylen i granulat, som alltså motsvarar den plast som vi annars använder, förklarar Kennet.
Förutom att I´m Green-plasten kommer från en förnyelsebar källa så absorberar sockerrören dessutom mer koldioxid från atmosfären då de växer, än vad produktionen av råmaterialet orsakar. Och miljövänligheten håller i sig genom hela tillverkningskedjan.
– När vi började tillverka I´m Green-serien så ville vi miljötesta även slutprodukten. Vi skickade den till Helsingfors universitet för undersökning och det visade sig att även de färdiga leksakerna är till 98 procent helt biobaserade, säger Kennet.

På Plasto arbetar man även på andra sätt för att bli mer hållbara och miljövänliga.
– Vi värmer till exempel byggnaden med restvärme från produktionen och återanvänder allt plastspill. Då vi byter kulör i maskinerna blir vissa partier missfärgade men av den plasten tillverkar vi svarta delar, såsom hjul och chassin, förklarar Kennet.
I-m Green-serien har tagits emot bra och säljs redan på alla Plastos marknader. På Åland hittar man serien bland annat på Lekia och Dillen.
– Efterfrågan på miljövänliga leksaker bara växer. För en förälder hänger miljötanken tätt ihop med framtiden, man vill försöka lämna över en bättre värld till sina barn, säger Kennet.