Ålands landskapsregering, Finans- och näringsutskottet, hörande av FS link om Föglötunneln, Mikael Holmström
Finans och näringsutskottet höll ett öppet hörande om budgetförslaget att avsätta en halv miljon euro till provborrningar för Föglötunneln. Men frågan är om så många blev så mycket klokare efter hörandet, som mest blev till en politisk debatt. På bilden syns Hans Holmström från FS Links som presenterade sin syn på tunnelprojektet.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Ett tunnelhörande med lite fakta och mycket snack

Finans- och näringsutskottet tog ett lovvärt initiativ till ett offentligt hörande om tunnelplaner, pengar till provborrningar och framtidens skärgårdstrafik. Men det föll snabbt pladask då tillställningen blev en fortsättning på budgetdebatten snarare en ett upplysningens hörande.

Lagtingets utskott arbetar bakom lykta dörrar när de behandlar budget- och lagförslag, motioner och medborgarinitiativ. Inte ens närvarolistorna är offentliga för väljarna, och när frågorna ska debatteras i lagtingets plenum är utskottens medlemmar inte fria att tala om vad som sagts i behandlingen, bara vad de själva sagt.

Mot den bakgrunden tog finans- och näringsutskottet ett berömvärt initiativ när man beslöt att i arbetet med årets budgetförslag ska två höranden hållas offentligt. Först det om förslaget att avsätta 500.000 euro för provborrningar för en Föglötunnel, sedan ett hörande om satsningen på storskalig havsbaserad vindkraft.
Tunnelhörandet, som i ärlighetens namn är den av de två frågorna där det finns politisk spänning, hölls under torsdagskvällen. Större delen av utskottet, ytterligare ett par lagtingsledamöter och en handfull privatpersoner fanns på plats. Och, förstås, de som skulle höras.
Hans Holmström och Otto Hojar från FS Links, det privata initiativet för en tunnel inledde och talade sig varma för att tunneln kommer lösa de flesta av problemen med skärgårdstrafiken.
Sedan förklarade infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) varför han anser att tunnelprojektet inte ska röra sig en millimeter framåt innan lagtinget givit tummen upp för att landskapet de facto kommer att gå in för en tunnel. Annars är halvmiljonen i budgeten att kasta pengar i sjön, ansåg ministern.

Det var i princip vad vi åhörare fick ut av det historiska öppna hörandet. Mycket lite.

För i stället för oberoende experter på berggrund, tunnelbygge, offentlig finansiering och möjlighet för landskapet att ro projektet i hamn, fick vi det alla som tagit del av tunneldebatten de senaste åren redan visste.
När finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) satte tonen för kvällen genom att i sitt inledande tal sjunga tunnels lov fanns det ingen återvändo. De övriga politikerna på plats hade få tekniska frågor om tunnelbyggande eller ekonomiska frågor om hur tunnel ska finansieras – det hörandet borde handlat om. I stället var det i princip samma argument som många gånger framfördes under lagtingets budgetdebatt förra veckan som upprepades.
Inte heller FS Links företrädare eller infrastrukturministern bjöd på några nya eller okända fakta.
Så frågan är om någon, vare sig det handlar om beslutsfattare bland de folkvalda eller den intresserade allmänheten faktiskt lärde sig något nytt. Knappast, är undertecknads gissning.

Det öppna hörandet är som sagt lovvärt, men med facit i hand tycks tanken snarare ha varit att skapa ett tillfälle för politisk argumentation snarare än att öppna finans- och näringsutskottets arbete för väljarna. För inte är det väl så här det ser ut bakom de stängda dörrarna till vardags?

Om lagtingets utskott verkligen vill tillskansa sig information måste man jobba hårdare på att skapa höranden med fler än tre av de i debatten mest involverade. I stället för att få berättat för sig vad olika experter sagt till FS Links borde utskottet hört experterna direkt. I stället för att få fastslaget vilken politisk linje Christian Wikström har i frågan borde utskottet sett till att sakkunniga från infrastrukturavdelningen gav sin syn på projektet och tunnelns betydelse för skärgårdstrafiken i framtiden.
Nu blev det varken hackat eller malet.

På torsdag är det dags för ett nytt öppet hörande, då om vindkraften. Förhoppningsvis har utskottet då, i och med att man haft en vecka till på sig, kallat in personer som ger en mer stabil grund för politikerna att bygga sina beslut på.

Att ha öppna höranden är rätt väg att gå. Att öppna parlamentet för väljarna är bra, allt för mycket är i dag hemligt för att det alltid varit så.
Men om öppna höranden ska stärka demokratin och väljarnas förtroende för att politikerna fattar välinformerade beslut är det också viktigt att hörandena är faktabaserade. Inte att de förvandlas till en politisk teater bara för att det finns åhörare och tv-kameror på plats.

När det gäller sakfrågan tycks mycket lite ha ändrat sedan budgetdebatten. Fortfarande tycks Centerns linje med en halv miljon till provborrningar inte ha majoritet i lagtinget.
Frågan är om fortsatta höranden bakom lykta dörrar kan ändra på det. Strax före jul vet vi.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss