Foto:

Tittut med varor

Frågan gällande problemen med att få varor till Åland är åter aktuell. Nu krävs hårt målmedvetet arbete.

Ålänningar och åländska företagare är vana vid att det tar tid att få varor till Åland. Varor fastnar runt om i Europa och allt som oftast ska varorna först gå förbi Åland för att hamna i ett lager i Helsingfors innan de kommer till Åland.

Det här påverkar Åland negativt och det påverkar åländska företags konkurrenskraft, men inte minst är det ur ett miljö- och klimatperspektiv riktigt dåligt att skicka varor fram och tillbaka – istället för direkt till sin mottagare.

Åland är i dag en del av den globala handeln. Många företag och ålänningar köper varor och tjänster från andra delar av världen. Det är så det fungerar och det i sig öppnar Åland mot omvärlden och alla möjligheter som det medför.

Samtidigt brottas Åland med stora bekymmer med att få hit varor. Vi har en tullmyndighet som gång efter annan inför byråkratiska system. Dessutom har vi en internationell logistik - kedja som många gånger ser länder istället för kunder. Det medför att varor skeppas iväg till huvudstäder istället för att se vilken väg som är närmast slutdestinationen. För Ålands del inenbär det att varor många gånger åker från Stockholm till Helsingfors istället för direkt till Åland.

Irritationen är stor bland åländska företag när det kommer till logistik och inte minst mot de stora logistikjättarnas oförmåga att leverera till Åland. Det är inte heller ovanligt att företagare själva får leta efter varor som inte kommit fram.

Det har gått så långt att många företag väljer att själva åka ut i Europa och plocka upp sina försändelser. Inte minst när det är av brådskande natur. Man litar helt enkelt inte på de stora logistikjättarna.

Att hitta en lösning är inte lätt. De åländska logistikföretagen försöker, men i vanlig ordning är storleken allt och det är svårt att få gehör. De åländska volymerna är helt enkelt för små för att de stora internationella logistikjättarna ska lyssna.

Även om det är motigt och det finns utmaningar så finns det vägar framåt. Det kräver dock envishet, enighet, kämparanda och inte minst en stor portion social kompetens. Då kan man nå framgång i frågor likt dessa. För det handlar om att skapa relationer runt om i världen på olika nivåer för att därigenom skapa förutsättningar för ett bättre logistikflöde.

Om landskapsregeringen verkligen vill göra en insats för det åländska näringslivet och inte minst ge förutsättningar för Åland att ta sig ur pandemin finns nu ett gyllene läge.

Samla de åländska logistikföretagen och Ålands näringsliv. Ge resurser till dem för att jobba långsiktigt och enträget med att hitta vägar framåt. Nyttja Ålands näringslivs kontakter i det internationella handelskammarnätverket. Jobba medvetet för att hitta lösningar på den åländska import- och exportproblematiken. Anställ ett par drivna personer som rör sig galant på den internationella arenan. Då kommer lösningar.

Det handlar inte om mycket pengar för en dylik insats, men det kan ge otroligt mycket. Kommer det gå lätt? Nej inte på långa vägar och det kommer ta åratal, men vi är skyldiga oss själva att göra allt vi kan för att hitta en väg framåt.

Så på med handskarna, vässa argumenten, skapa och nyttja kontakter och tillsammans kan vi faktiskt lösa det här. Men det krävs en liten annan väg framåt än den vanliga byråkratiska med brevskickande fram och tillbaka.

Hittat fel i texten? Skriv till oss