Foto:

Ta ansvar – ha tråkigt

Pandemin har gått in i spridningsfasen på Åland. Det är nu viktigt att vi tar ansvar och följer myndigheternas anvisningar.

Julen 2020 blir ingen vanlig jul. Runt om i bland annat USA och Europa har pandemin sitt fasta grepp om vardagen.

På Åland har vi klarat oss lindrigt, men nu när lantrådet Veronica Thörnroos (C) i torsdagens tidning meddelar att Åland befinner sig i en spridningsfas, så är det dags för oss alla att ta ytterligare ansvar. Allt för att skydda våra sjuka och äldre.

Situationen runt om i världen blir allt mer allvarlig. Flera länder har valt att helt stänga ner för att undvika fortsatt smittspridning.

I Danmark stänger statsminister Mette Fredriksen (S) i princip ner hela landet från den 25 december till den 3 januari. I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel (CDU) låtit meddela att landet stängs ner mellan 16 december och 10 januari. Även i Finland har omfattande åtgärder vidtagits, även om någon generell nedstängning inte är på tal ännu.

På Åland har de senast uppdagade fallen tydligt visat på sårbarheten i vårt örike. Hur snabbt det kan gå och hur snabbt många påverkas genom till exempel tvingande karantän – fast man inte är direkt sjuk.

När landskapsregeringen i måndags uppmanade allmänheten att bära munskydd tog det inte lång tid innan ålänningarna anammade uppmaningen.

Visst finns det individer som inte bär munskydd men att inte göra det är en egoistisk handling. Vi måste tillsammans göra allt för att undgå att pandemin får ett starkare fäste än det redan har på Åland. Men det är samtidigt viktigt att konstatera att munskyddet bara är en av åtgärderna vi ska vidta.

Tillsammans måste vi hålla oss hemma när man känner sig det minsta sjuk. Vi ska undvika större folksamlingar.

Kanske kan det där föreningsmötet vänta? Kanske vi inte behöver samla alla kusiner i jul? Kanske vi inte måste spela fotboll just nu?

Detta är viktiga små insatser som vi alla kan göra för att undgå att fler insjuknar.

Julen är en högtid där familjer samlas och på Åland är det vanligt att släkt från när och fjärran kommer till Åland för att fira jul. Även detta år kommer det att komma folk till Åland från Finland, Sverige eller andra delar av världen för att fira jul.

Vi måste tillsammans ta ansvar och uppmana de som kommer hit att följa de karantänsregler som finns – oavsett varifrån man kommer. Pandemin finns över allt och har ingen nationsflagga i aktern. Kom ihåg det och respektera det faktum när vi i jul välkomnar våra släktingar och vänner till Åland. Tiden för slarv med karantänsreglerna är inte nu. Oavsett vilka ens intentioner är. För viruset är lömskt och du vet inte alltid om du bär på det.

Det är inte stora uppoffringar vi behöver göra för att vi nästa vecka ska kunna fira en relativt vanlig jul. Vi kan handla julklappar och laga släktmiddagar, men vi måste ta ett större ansvar och följa myndigheternas anvisningar.

För det är som landskapsläkare Knut Lönnroth tidigare sade – det är dags för oss att ha lite tråkigt. Så ta ansvar och ha lite tråkigt. Vi har hört det till leda, men det är det som gäller nu.

Hittat fel i texten? Skriv till oss