Foto:

Öppna upp gränserna!

Det mullrar runt om i Finland och på Åland. Inreserestriktionerna förlängs till den 27 juni och restriktiva förhållningsregler föreslås. Förslaget till gradvis öppning av Finland och Åland är felaktigt och det är dags för den finländska regeringen att börja lyssna på samhället i stort.

Antalet coronafall går ner vecka för vecka. Europa öppnas upp och allt fler blir vaccinerade. Vi går mot ljusare tider och mer normalliknande förhållanden är att vänta.

Men enligt social- och hälsoministeriet med minister Krista Kiuru (SDP) i spetsen ska Finland nu vidta nya stränga åtgärder och dessutom har inreserestriktionerna förlängts till den 27 juni. Helt i strid med den fria rörligheten inom EU och dessutom ett beslut som på flera plan kan få allvarliga konsekvenser runt om i samhället.

Vi behöver öppna upp Åland och Finland. Många går på sina bara knän för att klara nedstängningen. Företag blöder och många är arbetslösa. Flera av oss mår dåligt av isoleringen och familjer är splittrade. Vi vet inte vilka de långsiktiga effekterna av nedstängningen kommer att bli, men vi vet med säkerhet att de inte bara försvinner över en natt. Nedstängningens effekter på samhället kommer att kvarstå under en lång period framöver.

Därför är det viktigt att vi minimerar nedstängningen av samhället så långt som bara möjligt. Och därför är det viktigt att vi öppnar upp samhällena så fort som möjligt.

Det gäller inte att vara bäst i klassen när det kommer till nedstänging. Det gäller att vara bäst i klassen i det stora hela och förstå komplexiteten som en nedstängning och en pandemi medför. Runt om i Europa förstår land efter land detta, men än så länge lyser den förståelsen med sin frånvaro hos den finländska regeringen.

EU-kommissionen har bland annat beslutat att det inte krävs karantän eller covidtest två veckor efter en EU-invånare blivit fullt vaccinerad eller fått sin första vaccinspruta efter att denne redan haft sjukdomen.

Regelverket är således tydligt. Och det är således bara att anpassa sig.

För det handlar inte om att sätta hälsa mot ekonomi. Det som EU med flera har förestått är att vi måste göra helhetsbedömningar kring vad som är bäst för våra samhällen i stort. Vi måste ta ansvar för helheten. Inte bara för virusbekämpningen, som av naturliga skäl tidigare stått i ensamt fokus.

Om Finland fortsätter sin restriktiva linje kommer det att medföra stora onödiga belastningar på ekonomi och invånare, men även samhället i stort. Restriktionerna riskerar att såväl Åland som Finland hamnar efter och att vi blir ifrånsprungna av andra som redan öppnat upp. Dessutom finns en stor risk att de negativa effekterna av pandemin blir större än behövligt.

Det finns en orsak till att såväl bland annat USA, Israel och Tyskland är väldigt måna om att få ut vaccinet snabbt och öppna upp sina samhällen. Det är inte läge att sitta still och vara för restriktiv.

Kritiken mot förslaget är massivt. Ålands landskapsregering, Finlands näringsliv, Rederierna i Finland, Finlands fackföreningscentral, Helsingfors stad, Vanda stad samt Finavia och Finnair är bara några av de som höjt sin röst mot förslaget. Det är dags för den finländska regeringen att lyssna. Sluta soloåk och omfatta den europeiska gemenskapens beslut. Det är dags att öppna upp Åland och Finland. Befolkningen har skött sig elegant under pandemin och folk har burit och bär sitt ansvar. Nu är det dags att återgå till det normala. Öppna upp våra samhällen och låta den individuella friheten träda fram.

Hittat fel i texten? Skriv till oss