Foto:

Hög tid att ge Krista Kiuru (S) sparken

Hämndlystnad, rädsla eller missriktad byråkratisk nit? Man undrar vad som egentligen ligger bakom hälsominister Krista Kiurus (S) frenetiska kamp mot att låta Finland öppna sig mot omvärlden i takt med resten av EU.

Medan Europas vaccinationsprogram äntligen börjar ge effekt i form av sjunkande smittal, levererade Helsingforsregeringen i tisdags ännu ett dråpslag mot Åland och hela landets turistindustri när man beslutade sig för att skärpa kriterierna för så kallade gröna länder, det vill säga lågriskländer varifrån man fritt får resa till Finland.

THL rekommenderar en gräns på 25 fall på 100.000 invånare under de senast 14 dagarna. EU-kommissionen rekommenderar ett incidensvärde på 50 fall. Men nu insisterar Finlands regering alltså på att sänka gränsen till bara tio.

Med ribban lagd så lågt kan för tillfället resenärer från bara elva europeiska länder resa till Finland utan större krav.

Stora delar av Finlands lever inte upp till sitt eget krav. Under den senaste tiden har till exempel Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt haft ett incidenstal på 64 och Egentliga Finland 37.

Demokratin känns otäckt bräcklig när en oenig regering fattar den här typen av radikala beslut, i strid med riksdagens uppfattning, så som den uttrycktes i Social- och hälsovårdsutskottets utlåtande.

Ålandsministern Anna-Maja Henriksson (SFP) var emot beslutet och kommenterar i en intervju i HBL:

”Andemeningen i riksdagen förra veckan var att man ville göra det lättare och smidigare att komma till Finland och inte tvärtom. Regeringen ska åtnjuta riksdagens förtroende”.

Det är inte bara Åland som drabbas. Hela turist-Finland blöder. I Helsingfors står hotellen tomma och restaurangborden obokade. Vanda flygplats fruktar att man kommer att förlora sin position som knytpunkt när de internationella flygbolagen väljer bort Finland att mellanlanda i.

Det är hög tid att entlediga familje- och omsorgsminister Krista Kiuru. Hon är inte vuxen uppgiften att hantera landets allvarligaste kris sedan andra världskriget. Ingen har glömt hennes obetänksamma och framför allt helt oförankrade utspel i augusti i fjol om obligatoriska coronatester och obligatorisk karantän, som fick turisterna att hastigt avboka alla resor till Åland.

I riksdagens korridorer viskas det om att Krista Kiuru drev igenom den strängare incidensgränsen som en hämnd för att social- och hälsovårdsutskottet valde att lätta på inresebestämmelserna förra veckan.

Det är illa att regeringen hanterar denna ödesfråga så tungfotat att LR i ren desperation nu tvingas vända sig till Justitiekanslern (JK) för att få gehör för Ålands synpunkter.

Hur länge ska statsminister Sanna Marin försätta ge sin omdömeslösa familje- och omsorgsminister sitt förtroende?

Hittat fel i texten? Skriv till oss