Foto:

Fallgropar i nya regler för skärgårdstrafiken

Nya regelverk öppnar möjligheten till förändring för skärgårdstrafiken men en viktig principiell fråga har krupit sig in i regelverket när landskapet öppnar upp trafiken för genomfart.

Då var det åter dags för nya regler kring skärgårdstrafiken. Landskapsregeringen (LR) presenterade nya regler som redan inkommande år ska underlätta för resenärerna.

De presenterade ändringarna är, enligt infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), enbart en försmak på kommande förenklingar gällande regler för skärgårdstrafiken. Fler förenklingar utlovas klara till början av 2022.

Det råder ingen tvekan om att förenklingarna i reglerna kring skärgårdstrafiken är välkomna. I dag är det ett sammelsurium av regler, som många gånger saknar genomgående logik och som dessutom är svåröverskådliga. Såväl besökare som lokalbefolkningen blir frustrerade av mängden regler som i dag genomsyrar trafiken. Det blir helt enkelt för svårt att nyttja trafiken och inte minst påverkar det skärgårdens turistföretag mycket negativt. För ska man locka turister till skärgården måste det vara tydligt och enkelt. Själva bokningen av färjeresan får inte upplevas som krånglig. Då väljer man som turist snabbt ett annat resmål.

 

Det finns ett flertal röster i skärgården som framhäver att sittande minister är en lyssnande minister. En minister som försöker hitta vägar framåt. Det är en bra ingång i det reformarbete som nu aviserats av LR. Men det är även viktigt att den resan fortsätter och att man lyssnar brett på olika delar av samhället. För om den åländska skärgården ska ha en framtid måste det finnas förutsättningar till att bedriva verksamhet och då är trafikförbindelserna a och o. Vi kan till exempel inte ha det så att bokningssystemet säger att det är fullt, och när man kommer till färjan finns det tio platser kvar, även om det är resultatet av en lastbils sena avbokning. Det går bara inte.

Systemet måste bli mer flexibelt och framförallt måste det även kunna ge statistik om hur många som får avslag när de försöker boka. Först då vet vi det verkliga behovet och kan anpassa trafiken. För som det är i dag har vi inte hela bilden.

En av de mer intressanta nyheterna är dock av principiell karaktär. LR vill genom det nya systemet ge ideella föreningar möjligheten att använda skärgårdstrafiken för genomfart till Finland. Priserna kommer sänkas med 80 procent och det ska därmed locka främst idrottslag, som har turneringar på finska sidan, att nyttja skärgårdstrafiken. Tanken må vara god och ett sätt att gynna idrottsföreningarna, men med detta finns utmaningar.

För mer eller mindre första gången öppnar nu LR för konkurrens med de privata rederierna. Må vara att intäkterna från denna typ av resenärer inte är av någon betydande art för våra privata rederier, men i en situation där alla intäkter är viktiga känns det ytterst bakvänt att landskapet ska börja konkurrera med det privata. Framförallt när vi har en borgerlig regering. Vad är nästa steg? Vem står näst på tur att få nyttja skattesubventionerad trafik hela vägen till Finland?

Det är viktiga principiella frågeställningar som uppenbarligen inte har lyfts när beslutet har tagits. Det är ett tydligt trendbrott som inte andas borgerlighet. Är det verkligen meningen att den borgerliga regeringen nu har för avsikt att med skattemedel börja konkurrera med det privata?

De nya regelverken i övrigt framstår som ett steg i rätt riktning. Det är därför positivt att landskapet fortsätter resan under 2021 för att sedan kunna lansera allt 2022. Målet torde vara rätt enkelt. För med enkelhet, transparens, tydlighet och kontinuitet kommer man långt. Och med långt menas såväl möjligheter för skärgårdsbor att leva och verka i den åländska skärgården som möjligheten till att besöka skärgården. Det finns en orsak till varför de privata åländska rederierna är så tydliga i sina turlistor år ut och år in. Ta lärdom av det.

Hittat fel i texten? Skriv till oss