Åländska restauranger måste snart kräva covidpass av sina gäster för att kunna ha öppet längre än till klockan 18.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Beslutet kanske var rätt – mendet var Åland som skulle fatta det

Efter ett och ett halvt års samförstånd bröt Finland mot den praxis som gällt mellan Finlands regering och Ålands landskapsregering. Vilka konsekvenser får det här för Ålands självstyre framöver?

Ja, att restaurangerna kan ha öppet alls tack vare coronapass är bra. Men än bättre hade varit att lämna beslutet om hur och när till Ålands landskapsregering. Inte bara för att landskapet vet bäst hur coronasituationen ser ut på Åland och vad som funkar på och för våra restauranger. Utan för att beslutet förändrar den praxis som har funnits där Ålands landskapsregering har fått fatta egna beslut gällande restaurangernas öppettider.
Landskapet och Finlands regering har haft ett gott samarbete gällande restaurangerna trots att man inte har varit helt överens om var behörigheten ligger. Fram tills nu.

Att man väljer från finskt håll att plötsligt inte ta hänsyn till Ålands önskemål är självklart inte bra. Mats Löfström sade i lördagens tidning att det ”är beklagligt att man inte kunde fortsätta med det här samförståndet”, ett samförstånd som grundlagsutskottet, där Mats Löfström sitter, har påpekat är viktigt vid ett flertal tillfällen. I mars lyfte grundlagsutskottet Ålands självstyrelse och förde in ett avsnitt om just vikten av nära samarbete mellan landskapet och Finlands regering i sitt utlåtande till det lagförslag om restaurangverksamheten som då låg på bordet.
Och önskemålet har hörsammats. Även då incidensen har varit hög har Åland fått bestämma om restaurangernas öppettider. Det beslut som Social- och hälsovårdsministeriet nu har fattat går alltså helt emot grundlagsutskottets önskemål och i lördagens tidning öppnar lantrådet Veronica Thörnroos (C) för att gå till Högsta domstolen och få behörighetskonflikten granskad. Det är helt rätt. För det går att leva med att inte veta var behörigheten ligger så länge samma praxis följs. Men om Finland börjar att svänga fram och tillbaka och inte längre lyssna, då är det bättre att reda ut konflikten.

Åland befinner sig i spridningsfasen, det är bakgrunden till beslutet om att coronapass ska införas på restaurangerna på Åland från klockan 18. För Ålands del, där smittan främst på senare tid har funnits bland barn, kanske ett bättre alternativ hade varit att införa passen från senare på kvällen när köken stängt så att julborden inte drabbats. Eller fokuserat på att det ska finnas sittplatser åt alla och att de vanliga åtgärderna – som att hålla avstånd och tvätta händerna – efterlevs. Oavsett vad så hade det varit bättre om de som har bäst kunskap om hur smittan ser ut på Åland, och som bäst kan sätta det i perspektiv till hur mycket näringslivet, i det här fallet restaurangerna, klarar av, hade fattat beslutet.
Vi ska inte glömma att vi befinner oss i början av december och nu är det tid för restaurangerna att dra in de pengar som ska räcka under de allra mörkaste månaderna när krogarna ekar tomma. Att få ett beslut slängt i sitt knä ett par dagar i förväg skapar förvirring och kostar pengar. Adrian Bäckman, en av Nauticals ägare, ställde en berättigad fråga i lördagens tidning – vem ska kontrollera coronapass på kanske 150 gäster? Vem betalar för det?

Hade Åland fått fatta ett eget beslut hade med all sannolikhet ingen känt sig överkörd, och beslutet hade fattats inte som en panikartad åtgärd, utan baserat på rätt kunskapsunderlag.
Men framför allt – vad innebär beslutet för kommande samarbete mellan Finland och Åland? Är överenskommelsen om samförstånd slängd i sjön? Det är något som måste redas ut.

Hittat fel i texten? Skriv till oss