Foto:

Ännu en gång ignoreras självstyrelsen

När den finländska regeringen inför undantagsförhållande är det ett faktum att den åländska självstyrelsen ännu en gång blir överkörd. Ett faktum som de åländska politikerna inte kan acceptera. Så fort vaccinet är på plats och hotet från pandemin lagt sig måste Åland på ett tydligt och klart sätt markera att behandlingen av Åland under pandemin är helt i strid med självstyrelsen och gällande lagstiftning.

Precis som lantråd Veronica Thörnroos (C) konstaterade under måndagens pressinformation är det inte nu striden om självstyrelsen ska tas. Det måste för tillfället läggas åt sidan så att vi med fullt fokus tillsammans kan hantera den pågående pandemin.

Med detta sagt får hanteringen av Åland och självstyrelsen inte falla i glömska. Det är våra folkvaldas plikt att föra det åländska folkets talan och inte låta Åland bli överkörd gång efter annan utan att det blir konsekvenser för den finländska regeringen.

Hur exakt Åland ska hantera frågan är svårt att i detta läge sia om, men allt från en klar politisk markering gentemot den finländska regeringens hantering av frågan till hörande i utskottsbehandlingen i finska riksdagen kan bli aktuellt. Även att pröva enskilda ärenden i den juridiska processen kan stå på agendan.

Hanteringen av självstyrelsen, under statsminister Sanna Marins (SDP) regeringsperiod, har varit under all kritik.

Under årens lopp har det varit många ålänningar som sagt att en socialdemokratisk regering i Finland är bra för Åland. Och visst har det många gånger varit så. Under Paavo Lipponens (SDP) tid som statsminister och Tarja Halonens (SDP) tid som president har Åland haft en stabil trygghet i att lag har fått gälla. Och även om Sanna Marins regeringsprogram innehåller många positiva ordalag om Åland och självstyrelsen har den faktiska hanteringen av självstyrelsen varit katastrofal.

Riksdagsledamot Mats Löfström skrev i går på sociala media att den finländska regeringens hantering av Åland är mycket illa. I synnerhet eftersom den finländska regeringen har vetat att lagförslaget varit på kommande en vecka. Det har således funnits gott om tid för dem att ta diskussionen med landskapsregeringen, men icke.

Istället har den åländska landskapsregeringen inte blivit hörda, i enlighet med gällande lagstiftning. Dessutom har ingen information på svenska delgivits landskapsregeringen på förhand. Helt i strid med gällande lagstiftning.

Behandlingen av självstyrelsen kan säkert ses som en formell företeelse och det finns säkert de som tycker att det inte är mycket att bråka om, men det är fel. Genom att Finlands regering inte upprätthåller självstyrelsen äventyras vårt varande. Får inte Åland adekvat information på svenska och om inte våra myndigheter blir informerad kan vi lida skada såväl ekonomiskt men även, om vi drar på det i det längsta, fysiskt genom att det handlar om hanteringen av en pandemi. Det handlar således om mer än ren juridik.

Mats Löfström föreslår nu att landskapsregeringen ska bli hörd under riksdagens utskottsbehandling. Det är i detta skede ett bra initiativ. Vad det dock får för inverkan är svårt att säga eftersom det för tillfället känns som antalet vänner och de som står för lag och ordning i Helsingfors till antalet är få.

Men vi får inte glömma att det finns hopp om att det ska finnas kloka röster i riksdagen som står upp för gällande lag. Det har hänt tidigare i denna process och till exempel grundlagsutskottet har arbetat föredömligt. Vi får hoppas att så sker även denna gång.

Åland och Finland har en lång resa framför sig innan det åter finns förtroende mellan Helsingfors och Åland. Skadorna är omfattande och det i en tid när vi snart ska fira 100 år av självstyrelse. Tyvärr säger det en hel del om den finländska statens syn på självstyrelsen i stort och det i sig medför implikationer på den kommande självstyrelserevisionen.

Hittat fel i texten? Skriv till oss