Foto:

Vindkraft-hearing utan svar

Besökte den av LR utannonserade hearingen om vindkraftplanerna till havs den 1.12. Vad som lockade mig dit var främst att höra vad LR säger om det hela. Mycket riktigt när det blev frågestund så blottade LR-ledamöterna sin visdom i frågan. Det låter på dem som att de inte riktigt har klart för sig rollfördelningen i projektet dock lockar de påstådda inkomsterna men hur ska detta kunna förverkligas.

Om vi börjar med att klargöra och reda ut rollfördelningen det vill säga vem ska göra vad. LR ska bara se till att dessa områden hyrs ut och att det är möjligt att bedriva havsbaserad vindkraft i dessa områden inom ramen för gällande regelverk. LR var tydliga med att de klarar inte detta själva och naturligtvis så ser de till att välja rätt konsulter o att dessa får rätt arvode så kommer hela den sakfrågan att ordna sig. OX 2 och Ilmatar vill bara att LR skyndar på för att ge klartecken till att projektet kan påbörjas det vill säga dessa två bolag vill bygga, inget annat, det är där pengarna finns att hämta.
Tillbaka till frågestunden där vissa av ledamöterna lutar sig mot dessa två bolag och typ ställde frågor till dem som ”hur ska vi göra?”. De erhöll lite inlindade svar, det finns ju expertis att tillgå i form av konsulter. Frågorna från ledamöterna riktades direkt till respektive bolags interna sakfrågor vilket inte de vill höra, klart som spad att de fixar detta.

Vad LR borde fundera på, vill man hyra ut dessa områden till undermåliga och ur klimatsynpunkt helt värdelösa och kostsamma energikällor? Uppenbarligen så bryr sig inte LR om det utan det viktiga är hyresintäkterna.

Nina Fellman yttrade sin oro via att luta sig mot OX 2 och ja vad ska man säga, hon fick det svar som hon förtjänade.
Vad Nina Fellman med flera borde titta på och öppna ögonen är vad handlar detta om. Väljer att belysa tysk el i november. Det maximala effektbehovet ca 70 MW så måste de reglerbara kraftverken leverera 63 MW. Tyskland har byggt hela 130 MW märkeffekt vind och sol. Denna märkeffekt vill inte OX2 eller Ilmatar prata om hur den utfaller, de väljer att nämna att det räcker till x hushåll men nämner inte att det måste blåsa. Det finns mängder med studier som visar att det fås ut ca 30 procent av märkeffekten i snitt över tid. Antag att en bilintresserad person läser bilens effekt till 100 hk, slår till och köper men när personen har betalt då får han veta att bilen kan tyvärr bara leverera 30 hk, den personen trycker nog på ångerknappen. Detta belyser vindkraftens undermåliga prestanda.

Nåväl, LR ska ju inte betala för projektet utan det fixar dessa två bolag och som tidigare nämnts så vill dessa bygga men det viktigaste för dem är att de vill sälja projektet innan byggstart, detta behöver inte offentliggöras innan byggstart men det är då som spelet börjar. Besitter LR den spelkompetens att spela vidare?

Den pratglade Anders sade faktiskt att projektet, inte bara detta är högrisk. Nämnas bör också att såväl Vestas som Siemens-Gamesa blöder, tigger stöd från EU i förhoppning att hålla kineser utanför men de väljer till vissa delar att flytta produktionen till Kina. Kina själva, de bygger kolkraftverk det vill säga pålitliga verk och tillverkar och exporterar dyrbara leksaker till bland annat EU.
Uppenbarligen bryr sig inte LR om från vilken källa energin kommer ifrån eller hur stabil källan är ur systemsynpunkt det vill säga vindkraften står inte på egna ben, huvudsaken är att hyran ramlar in.Vill LR fasa ut det fossila? Då är det kärnkraft som gäller. Vindkraften ökar beroendet av fossila bränslen. UK satsar stort på kärnkraften, de med flera har blivit blåsta. Nåja, LR vill inte ha någon el alls till Åland utan bara hyresintäkterna.
Roger Lundgren

Hittat fel i texten? Skriv till oss