Foto:

Vill ÅT och högerpartierna ge bidrag åt alla?

Lagtinget har i linje med andra parlament i Norden fattat beslut om att tillfälligt slopa inkomstgränserna för studiestöden, det ska med andra ord vara möjligt att tjäna hur mycket som helst utan att man förlorar sin rätt till studiestöd. Det är alltså fråga om en tillfällig ändring som kommit på grund av pandemin.

I samband med debatten lyfte man från center- och moderathåll fram att inkomstgränserna borde slopas permanent. På Ålandstidningens ledarplats ger Daniel Dahlén stöd åt denna tanke och han får även understöd av professor Djupsund som skrivit insändare om saken.
Nog kan man lugnt konstatera, att världen är upp och ner. Skulle man inte se snö ute kunde man tro att det är rötmånad eller filminspelning när det i lagtinget endast är Obunden samling och Socialdemokraterna som vänder sig mot ett system där det ska betalas bidrag till personer som inte behöver bidrag eftersom deras inkomster ändå är tillräckliga.
Att betala bidrag till personer som inte behöver bidrag är en synnerligen problematisk stig att slå in på. Vad är nästa steg? Medborgarlön – kanske något för ÅT-ledarsidan att agitera för? Namnet studiebidrag borde i så fall ändras till apanage. I rättvisans namn måste förstås även pensionärer och arbetslösa få förtjäna hur mycket som helst utan att det påverkar pension eller arbetslöshetsförmåner. Jag inväntar nu bara förklaringen på hur samhället skall betala det furstliga apanage kalaset!
Marcus Måtar
Obunden samling

Hittat fel i texten? Skriv till oss