Foto:

Vi ryttare har också rätt att vara i trafiken

Detta är ett problem jag känner att vi behöver lösa en gång för alla. Hästar i trafiken, vi har också rätt att vara där.

En normalstor häst är ungefär 170 cm hög och väger runt 600 kilo, hästens första och starkaste instinkt är att fly. De upplever inte omgivningen som vi gör och en prasslande buske kan i den stunden vara livsfarlig. Detta är inget beteende som på något sätt kan tränas bort men med tiden kan vi vänja hästarna vid olika situationer. Däremot har vissa hästar starkare flyktinstinkt än andra, dagens hästar är också avlade till att vara reaktionssnabba och kvicka.

Hästen räknas även som ett fordon vilket gör att den har all rätt att vistas i trafiken. Jag har ridit många hästar i olika åldrar genom åren, många som inte bryr sig om det dundrar förbi en långtradare och andra som får fullständig panik av en cykel. Den sistnämnda hästen väljer jag såklart att inte rida på vägarna mer än nödvändigt, vi måste däremot ut med dessa hästar i trafiken dels för att de ska vänja sig och för att vi måste variera var vi rider. En häst behöver ständigt byta underlag och träningsformer för att inte dra på sig olika förslitningsskador som kan uppkomma. Alla har inte lyxen med preparerade ridvägar långt ifrån bilvägarna. Oftast behöver vi gå en kort bit på asfalten för att ta oss till vägarna i skogen.

Krockvåldet med en häst är lika stort som om du krockar med älg, ingen vettig människa dundrar i 80km/tim förbi en älg som står i vägkanten, vevar ned rutan och skriker åt den att den inte får vistas på vägarna och ska hålla sig i skogen. Ingen vettig människa gasar förbi ett barn vars boll rullat ut på vägbanan. Varför dundrar ni förbi våra hästar? Detta är något vi ryttare utsätts för hela tiden, får du en älg eller en häst över motorhuven är oddsen ganska dåliga på att du går från olycksplatsen. Skillnaden är att en häst kostar väldigt mycket pengar och enligt lag är alltid bilisten betalningsskyldig oavsett vems fel det egentligen är.

Det vanligaste jag får höra av diverse bilister som inte kan hästar är: “kan den inte vara i trafiken har den inget där att göra”.

Vi har all rätt att vistas på vägen. Vi gör allt vad vi kan för att hålla oss ur vägen men blir det ett överraskningsmoment är det svårt för oss att veta vart hästen tar vägen. Att undvika en olycka med häst och ryttare är otroligt enkelt om du som bilist kommunicerar med ryttaren. Vållande till kroppsskada är ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.

Min häst är inte bara min bästa vän, han är även en del av min karriär så jag ber er: Snälla sakta ner! Jag vill gärna hem till min familj och jag vill inte ha mina drömmar krossade för att du inte kände för att sakta ned under ett par sekunder. Det absolut sista vi gör är att jävlas med er, men ändå känns det som att det är det ni gör med oss.

Malin Mattsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss