Foto:

Vi måste bli mycket tydligare om självstyrelsens betydelse

Vill gärna kommentera tidningens reportage med lagtingsledamoten Anders Eriksson den 25 september. Eller, rättare sagt, AE:s åsikter om den pågående revisionen till ny självstyrelselag. Anders Eriksson, och några andra i regeringen och lagtinget efterlyser mera engagemang från ålänningarna och jämför oss ofta med Färöarna, som lyckats bättre med sin självstyrelse.

Men Anders Eriksson har helt rätt när han säger att, citat: ”Det krävs politiskt mod för att stå upp för Åland”

Självstyrelsen hänger på en alltmer skör tråd, men det är vårt eget fel. I pressen, och i högtidliga tal från lagtinget skryter vi med att vi är den rikaste delen i Finland. Ändå är vi i Helsingfors och tigger pengar ibland. Det talas ett otal språk av ett otal inflyttade människor på Åland, människor som inte vet ett skvatt om vår självstyrelse, eller hur vi fått den. Därför att ingen har berättat det för dem på ett vettigt sätt. Unga människor struntar i självstyrelsen, för vi har det så bra här. Svenskar flyttar hit för att det tryggare här än i Sverige, men de vet heller inte ett skvatt om självstyrelsen. Bara att de inte får köpa en strandtomt.

Vart är Åland på väg? Självstyrelsefirandet är världens tråkigaste tillställning. Lagtingsledamöterna och regeringen står som stela pinnar omkring Julius Sundblom och riktiga folkdräkter är numera ersatta av en blandning av fritidskläder, joggingskor, sommarhattar och kepsar. Det är förstås för nationalistiskt att framträda i folkdräkt, eller hembygdsdräkt som kanske är den rätta benämningen.

När ceremonin är över drar sig en liten utvald skara tillbaka till lagtingsborgen och minglar. Var är folkfesten? Var är alla glada ålänningar? Jo, de lommar hem längs folktomma gator för det finns inget roligt för dem. Jo, kanske några ballonger och en liten flagga att vifta med?

Vad annat har dagens självstyrelse gett oss? Tja... billig sprit åt alla, och billiga resor. En skattegräns som är till besvär för både företag och privatpersoner. Ett lagting som mest bara tjafsar och är det mest oeniga vi haft på många år. Det inger ingen respekt i Helsingfors.

Det är dags för våra ”styrande” att inse att självstyrelsen är viktig för alla ålänningar och då måste vi få ta del av det när det sker på ett folkligt och förståeligt sätt. Inte för att vi är dumma, utan för att vi är oroliga.

Kurt Skogberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss