Foto:

Utnämn Jan-Erik Rask till skattegränsdiplomat

Återigen känns det som landskapsregeringen förvånas att tullkodexens implementeringsfaser fortsätter enligt förutbestämt mönster. Skattegränsens positiva betydelse får aldrig underskattas, den är i dag grunden till våra transporter, turism, arbetsplatser och en ansenlig bit av vår välfärd. Att Åland ska uppnå en skattegräns, som är om inte osynlig så åtminstone optimalt genomskinlig, måste vara en politisk självklarhet. Det kravet måste ställas på såväl lagting som landskapsregering. Det fungerar inte att politiskt slumra till, alla de implementeringssteg som ingår gällande tullkodexen är förutbestämda och varken får eller kan komma som en överraskning med några veckors varsel. Från åländskt håll kan vi alltid anse oss överkörda och ohörda, men det i sig förändrar inte nämnvärt situationen.

Därför viktigt att vi är politiskt mogna, tar eget ansvar och agerar med framförhållning. De politiska diskussionerna med berörda parter i Finland förefaller ha varit mycket begränsade sett till att LR nu fem veckor före nästa implementeringsfas begär att få bli hörda i frågan. Frågan kring att osynliggöra skattegränsen är för viktig för att hanteras på detta sätt. LR måste inse vilket merarbete och kostnader dagens situation föranleder våra företag och konkurrenskraften i stort och att problemet med tullkodexen kommer att stegras vartefter implementering sker.

Nu behöver LR visa handlingskraft och energi. Arbetsgrupper i all ära, men de riskerar bli rätt trubbiga och pratiga. Arbetet från åländskt håll behöver bli spetsigare. Det finns två personer som omedelbart borde få utmaningen med skattegränsen som sina främsta arbetsuppgifter. Det är Ålands näringslivs avgående vd Jan-Erik Rask som med goda språkkunskaper, diplomatisk fingertoppskänsla, kunskap och driv borde tillfrågas om uppdraget som ”skattegränsdiplomat”. I Rasks verktygslåda finns även erfarenheten från näringslivet, att lösningsfokuserat och med deadlines arbeta målmedvetet. Det behövs just nu. Rasks vingpartner bör bli Johan Ehn vars position i dag är Ålands representant i Helsingfors. Dessa två personer har tillsammans förmågan att förändra situationen som skattegränsen i dag och imorgon för med sig, bara de får ett starkt mandat att agera och de behöver få det omedelbart.

John Holmberg (Lib)Lagtingsledamot

Hittat fel i texten? Skriv till oss