Foto:

Sottunga värd en hyllning

Med anledning av ledaren i tidningen den 17 april önskar undertecknad komma med några förtydliganden.

Den sittande regeringen har inte ”skjutit ner” någon kommunreform eftersom en sådan aldrig existerat.

Däremot hade den förra regeringen förhoppningar om att via lag rita om de kommunala gränserna oavsett berörda kommuners inställning. Den visionen kunde inte förverkligas beroende på att den kommunala självstyrelsen har ett exceptionellt skydd mot dylika inskränkningar. Resultatet blev visserligen en lag om tre helt nya kommuner men helt tandlös på grund av att kommunerna ändå gör som de själva vill. 2015-2019 blev tyvärr en förlorad mandatperiod och försvårade enbart de kommunala utmaningarna.

Sedan har sittande regering gjort vad den kunnat för att trots pandemin få även kommunfrågan på rätt köl igen. Lagtinget har antagit en lag som snart möjliggör kommunala processer baserade på frivillighet.

Vi inväntar nu presidentens klartecken och sedan kan vi börja behandla bland annat Sottungas och Lumparlands önskemål om utredningar om ett frivilligt samgående med andra kommuner.

Parallellt bereder vi även en så kallad kriskommunlag. Vi hoppas dock innerligen att kommunerna inser att det är avsevärt bättre att de själva har initiativet och styr alla diskussioner. Krislagstiftning är ett måste men ska ses som det absolut sista alternativet.

Till sist: Sottungborna har i decennier gjort en makalös insats genom att upprätthålla en egen kommun med frivilliga krafter. Precis som humlan har Sottunga gjort det omöjliga. Kraftigt minskade landskapsandelar släckte dock det sista hoppet om fortsatt ekonomisk bärighet. Men Sottungborna är värda ett stort tack från oss andra för allt arbete för den egna hembygden.

Harry Jansson (C)

Vicelantråd, ansvarig för kommunerna

Hittat fel i texten? Skriv till oss