Foto:

Rekommendationer är inte reglering

I Ålandstidningens senaste ledarpodd kritiseras landskapsregeringen för att man vill reglera för mycket och tar tobakslagen samt rekommendationer för motion och digitala vanor som exempel. Det är bra att fler slår vakt om överreglering. Hela EU och Åland är onödigt hårt reglerat vilket hämmar innovation, tar tid och skapar irritation. Håll gärna koll på oss med sådana glasögon.

Men att blanda ihop lagar och rekommendationer är inte rätt. Rekommendationer från landskapsregeringen innebär inte tvång eller inskränkningar av friheten. Det är upp till varje individ och familj att själva avgöra hur de vill tillämpa dessa råd i sin vardag.

Rekommendationerna om motion och digitala vanor är framtagna baserat på forskning och expertkunskap om vad som är bäst för folkhälsan. Att informera och utbilda om det har visat sig vara kostnadseffektivt. Det är givetvis långt ifrån tillräckligt för att vända den negativa hälsotrenden med fler fysiska och psykiska besvär hos befolkningen. Det är bara en liten del av allt som görs. Sedan borde ännu mer göras, så är det med alla frågor.
Rekommendationerna används för den delen inte bara som information i kampanjformat utan också av till exempel barnrådgivningen som i sin tur ger sådan info till barnfamiljer. Exempelvis hur man ska tänka kring skärmar innan två års ålder eller hur ofta ens barn bör röra på sig varje dag för att undvika sjukdomar och framtida hälsoproblem. Som förälder är sådana råd guld värda ifall man vet att de är vetenskapligt förankrade, som dessa rekommendationer är. Det är mycket effektivare att landskapet tar fram sådant än att varje anställd inom hälsovården ska göra det. Det är dessutom något som efterfrågas av personalen.
Rekommendationer har inget att göra med att reglera människors vardag. Deras syfte är att stödja, inte styra.

Jesper Josefsson (C)
Närings- och miljöminister

Hittat fel i texten? Skriv till oss