Foto:

Ett ”Miserabelt” misslyckande

Nu har två veckor gått, och Mises utvalda transportör har varit på besök igen och tömt den 370-liters soptunna som dumpades hos oss och nu förfular vår infart. I denna tunna låg det på tömningsdagen en halvfull plastpåse med brännbart innehåll. Det är vad vi, ett hushåll på tre personer i Hammarland, producerar på 14 dagar och inte kan ta hand om på annat sätt. Allt biologiskt nedbrytbart komposterar vi själva i en isolerad kompost i trädgården, all plast, kartong, metall, alla tidningar och allt glas sorterar vi och för själva antingen till återvinningsstationen i Kattby eller till Ödanböle på vägen till stan. Miljövänligt och effektivt!

Vi har därför svårt att förstå varför vi inte kan få bestämma själva hur ofta vi vill ha sophämtning utan ska behöva få oss påtvingat ett system som kanske passar i stan men inte i glesbygden på landet där flertalet verkar göra ungefär som vi. Som många har påpekat kör det ju nu stora lastbilar runt och bidrar till miljöpåverkan fullständigt i onödan, och detta bara för att Mise i sin vishet har förhandlat fram sådana avtal som främst verkar gynna transportören och sedan har fått naiva lokalpolitiker att godkänna mångåriga kontrakt som det kostar skjortan att upphäva!

Mise verkar för övrigt missuppfatta sin roll när man tar till polisanmälningar mot andra godkända transportörer (läs Kuhlman!) än den man har skrivit avtal med. Uppdraget är väl till syvende och sist att se till att soptömning och -hantering sköts enligt gällande regler, inte ensidigt ta parti för en aktör? Resultatet nu är att man är både myndighet och indirekt utförare vilket för oss som brukare känns minst sagt märkligt. Fri konkurrens är väl en hörnsten i vår typ av demokrati?

Att få Proans att fungera som det var tänkt har Mise tyvärr inte heller lyckats med. Förpackningarna verkar bara bli fler och fler, men kostnaderna för omhändertagandet av dem läggs fortsättningsvis i huvudsak på konsumenterna. Det blir för dyrt för de åländska handlarna att bekosta detta fullt ut, hörs det. Och vad gäller kostnader, så vågar vi sätta en slant på att nästa steg blir att avveckla de obemannade återvinningsställena. Alla har ju numera hushållsnära hämtning, och då behövs ju inte kostnadsdrivande sopstationer - eller hur Mise?

När man sedan hör och läser hur Mises ordförande Anna Holmström i bästa politikerstil försöker gjuta olja på vågorna och utlova en utvärdering av systemet tar man sig för pannan: Vilket spel för kulisserna! Vilket hyckleri!Vad är det för vits med att ta reda på att majoriteten på landsbygden är missnöjd med att få sin självbestämmanderätt inskränkt?Avtalen är ju bindande och överlappande och gäller i de flesta fall i 5-7 år! Och detta skall komma från en C-politiker! Skäms!

Nej Mise. Sammanfattningsvis tycker vi att ni har gjort er skyldiga till ett miserabelt misslyckande och undrar vilka politiska krafter det finns som kanoch vill ta tag i detta elände. Antingen får man gå lagstiftningsvägen eller får man dela upp Mise för som det nu är har allmänhetens förtroende gått förlorat. Det har redan skrivits spaltmeter om Mise, men sista ordet är nog inte sagt!

John P.

Hittat fel i texten? Skriv till oss