Foto:

Misefrågor till utvecklingsministern

Det har skrivits många konstruktiva insändare med sakliga argument mot Mises miljöovänliga sopförmynderi. Eftersom Mise vägrar bemöta dessa insändare så önskar jag ställa följande frågor till minister Alfons Röblom, ansvarig för miljöfrågor:

Är det hållbart att köra en massa onödiga transporter med tunga miljöförorenande sopbilar för att tömma knappt halvfulla sopkärl med många stopp och start och tomgångskörning? Istället för att varje enskilt hushåll som vet exakt hur mycket sopor det producerar och kan välja tömningsintervall efter det?

Varför finns inget incitament att producera så lite sopor som möjligt, vilket borde vara det absolut mest hållbara?

I dessa pandemi-tider när många fått det sämre ekonomiskt borde det vara extra viktigt att bygga upp effektiva och förmånliga system istället för denna byråkratiska miljöovänliga sopsoppa.

Det känns tyvärr som prestigen hos Mise är större än omtanken om sina kunder och miljön. Nu måste ni politiker agera mot detta förmynderi, åtminstone ni som kallar er Hållbart initiativ samt högerpolitiker som ska värna om den individuella friheten. ”Frihet är bästa ting” som näringsministern uttrycker det, upp till bevis tack! Misekunder ska ha frihet att välja kundanpassade kärl och tömningsintervall enligt eget behov samt helst också den entreprenör som tömmer tunnan, enligt dagens välfungerande system.

Sopsorterare sedan länge

Utvecklingsminister Alfons Röblom svarar:

I ett hållbart samhälle finns inga ”sopor”, utan allt ingår i ett cirkulärt system där material tas tillvara som en resurs. För att det ska fungera krävs att sorteringen och hanteringen fungerar. Ju renare avfallsfraktioner, desto större värde. Målet är att inget ska gå till spillo. Där är vi förstås inte ännu.

På Åland är det kommunerna som ansvarar för avfallshanteringen. Det har man valt att göra antingen fristående eller i samarbete inom kommunalförbundet Mise. Det är alltså till kommunpolitikerna i sin hemkommun man ska vända sig för att ställa frågor om avfallshanteringen och föra fram förbättringsförslag.

Landskapsregeringens ansvar är att se till att Åland har en ändamålsenlig lagstiftning och att det finns riktlinjer för den åländska avfallshanteringen. Under året påbörjas till exempel revideringen av den åländska avfallsplanen.

Generellt finns det tre principer som vi behöver arbeta gentemot:

• Det är viktigt att det finns incitament att producera så lite sopor som möjligt.

• Den som genererar mer avfall ska också betala mer.

• Avfall ska återvinnas.

Avfallsfrågor väcker ett jättestort engagemang. Det här är en fråga som berör oss alla. En fungerande avfallshantering är fundamental infrastruktur. Samtidigt är det en viktig framtidsfråga med tanke på jordens begränsade resurser.

Låt oss använda det stora engagemanget till en konstruktiv diskussion om hur vi på Åland bäst ska utveckla vår avfallshantering.

Hittat fel i texten? Skriv till oss