Foto:

LR och Åland tycks tyvärr sakna förmågan att driva tunnelprojektet

Nu återstår då beräkningar kring inbesparingar. Vi riskerar då att få nästa kalldusch från LR: Enligt de uppgifter jag har kommer man inte att inkludera alla inbesparingar i sina beräkningar. När kortrutten med hybridfärja beräknades, så tog man med hela inbesparingen i kalkylen. Nu ska samma tjänstemän få räkna på bara ena handens fingrar. Varför denna slagsida i kalkylen?
Med utbyggnad av en tunnelkortrutt sparar LR inte bara in hela Föglölinjen, man kan även korta ner Södra Linjen med mer än hälften och Tvärgående med ett antal drifttimmar per år. Totalt ger detta en inbesparing på runt 6.000 drifttimmar per år och snabbare restid för alla. Enligt uppgift kommer trots detta endast Föglölinjen att tas med i kalkylerna. Vem har bestämt det här? Är det tunnelkommittén?
Det finns flera politiker som jag uppfattar att ärligt försöker driva tunnelfrågan vidare, men även högt uppsatta politiker som spelar fult bakom kulisserna. Ofta för att enligt traditionen försöka spela ut norra skärgården mot den södra. Det har funkat förut och kanske det funkar även denna gång? Som murbräcka används vanligen en bro över Prästösund, trots att etablerade lönsamhetskalkyler visar att den inte lönar sig. Ironiskt nog skulle användandet av vedertagna tidsvärden kunna rädda det projektet, men tidsvärden vill LR inte kännas vid. Lösningen för Vårdö finns alltså framför näsan på dem!

Det är nog tyvärr bara att ta tjuren vid hornen och inse: LR och Åland besitter inte förmågan att genomföra det här projektet! Detta trots goda intentioner hos de politiker som gått till val på denna fråga. Vi var kanske naiva som trodde att LR hade den handlingskraft som behövdes, men det visar sig ju gång efter annan att den mesta energin sätts på att gräva skyttegravar där, inte tunnlar. Så, hur går man vidare med detta? Den enda lösningen förefaller vara att göra en ärlig, rättvisande beräkning över vilka inbesparingar LR gör. Jag lovar vi kommer att granska varenda post i den kalkylen. När resultatet är känt och accepterat så bör man erbjuda en god del av inbesparingen som årlig grundplåt för en privat tunnelsatsning. Det finns gott om både kapital och kompetens för att genomföra detta, och risken blir då noll för LR och därmed skattebetalarna.
@Signatur debatt:Hasse Holmström
@Byline_epost:FS Links Ab

Hittat fel i texten? Skriv till oss