Foto:

Lån krävs mot värld i brand

I Dagens nyheter debatt den 13 januari debatterar seniorekonomen Klas Eklund SEB huruvida det offentliga Sverige ska spara eller låna och investera.
Han rekommenderar lån och investeringar.

Frågeställningen är i högsta grad relevant för det offentliga Åland. Om vi verkligen har för avsikt att ställa om vårt samhälle till mindre utsläpp, lägre driftskostnader och någorlunda vettig framtid för våra barn och barnbarn behöver vi låna ganska mycket pengar.
Vi har enligt världens samlade forskarexpertis kanske 20 år på oss att ställa om vårt samhälle. Skygglapparna gällande vad som händer i omvärlden verkar vara fastlimmade på våra politiker.
Pengar som man lånar till minus eller nollränta behöver självklart investeras på ett sådant sätt ett de lägre driftskostnaderna och inflationen betalar av lånen.
Om våra folkvalda är så inkompetenta att de inte kan låna gratispengar och göra vettiga investeringar är det väl tyvärr så att det är bättre kortsiktigt att fortsätta göra ingenting. Att fokusera på en budget i balans utan lån när världen brinner är mer än lovligt dumt. Don`t Look Up!
Dan Jansén

Hittat fel i texten? Skriv till oss