Foto:

Justitieministeriet vill stöda ÅHS verksamhet

I Ålandstidningen 18.1.2022 redogörs för ett lagförslag som justitieministeriet bett bland annat Ålands landskapsregering ta ställning till. Justitieministeriet föreslår nödvändiga tekniska ändringar av den nuvarande självstyrelselagen för att garantera att landskapsmyndigheterna kan fortsätta sköta sina uppgifter inom hälso- och sjukvården som hittills.

I artikeln sägs att justitieministeriet i sitt brev skrivit att lagförslaget är framtaget i samförstånd med Åland. Artikelns påstående är felaktigt. Av utlåtandebegäran och lagförslagets motiveringar framgår det att förslaget delvis bygger på en formulering som tagits fram år 2017 under beredningen i riket av den förra social- och hälsovårdsreformen.

Ifall revideringen av självstyrelselagen hade hållit den tänkta tidtabellen, hade förslaget om ändring av nuvarande självstyrelselag inte behövts. Eftersom social- och hälsovårdsreformens lagar redan trätt i kraft sommaren 2021 (kommunernas uppgifter flyttas till välfärdsområdena 1.1.2023) och totalreformen av självstyrelselagen har dröjt, har justitieministeriet bedömt att den nu föreslagna ändringen behövs. Annars kommer landskapet från och med 1.1.2023 att sakna rättslig grund för att fortsättningsvis sköta vissa uppgifter som hör till smittskyddet.

Förutom detta saknas enligt justitieministeriet rättslig grund redan nu för skötseln av vissa uppgifter som handhas av landskapsmyndigheterna inom hälso- och sjukvården.

Efter diskussioner med landskapsregeringen är vi medvetna om att landskapsregeringen förhåller sig skeptisk till lagförslaget. Eftersom man i riket går mot slutet av regeringsperioden och tiden för riksdagen att hinna behandla inkomna lagförslag börjar bli knapp, gör justitieministeriet sitt bästa för att den åländska självstyrelsen fortsättningsvis ska kunna sköta sina uppgifter som tidigare.

Janina Groop-Bondestam

Corinna Tammenmaa

Hittat fel i texten? Skriv till oss