Foto:

John Holmberg vill ta makt över pengar som inte är hans

I Anne-Helena Sjöbloms insändare gällande arbetstagarnas representation i pensionsfonderna ger hon svar på tal på John Holmbergs anförande i lagtinget från 21 den september 2022. Holmberg argumenterar för att fackorganisationernas styrelseplatser ska tas bort i landskapslagen om Landskapet Ålands pensionsfond (1995:71).

Det är förvånade hur John Holmberg argumenterar mot något som är kärnan i hela vårt pensionssystem. Systemet är uppbyggt för att hantera frågan om vem som använder pensionspolitisk makt och hur pengarna är placerade.
I Finland hade vi redan före andra världskriget skapat Folkpensionsanstalten (FPA). Då det sociala trygghetssystemet byggdes upp efter kriget, beslöts att de medel som samlas in för försäkringsskyddet kanaliseras till FPA.
På den tiden var det Centern (tidigare Maalaisliitto) som hade den politiska makten i Finland. Centern ville förnya pensionssystemet i enlighet med sina egna anhängargruppers intressen.
Det ledde till att arbetsmarknadens organisationer, och då främst arbetsgivarorganisationerna, reagerade kraftigt. Man anklagade bland annat Centern för att genom sin reform råna pensionsfonderna.

Det nuvarande pensionssystemet är därmed en konsensus mellan arbetsmarknadens organisationer, det vill säga facken och arbetsgivarorganisationerna. En modell som även stadfästs av riksdagen som en lag. Vårt system är alltså inte resultatet av en slump. Arbetsgivaren betalar sin andel av pensionerna och samlar in pensionspremier.

Men även arbetstagarna finansierar pensionsfonderna via automatiska avdrag på lönen. Vi har inte personliga pensionsfonder vi kan välja såsom i Sverige, utan pengarna fonderas av pensionsbolagen centralt.
Det finländska pensionssystemet är unikt i hela världen. Systemet är uppbyggt för att trygga pengarna och därmed även pensionerna, utan inblandning av politiker.
Alltså helt tvärtemot vad John Holmberg vill, det vill säga ta makten över pengar som inte är hans. John Holmbergs utspel hör inte hemma i diskussionen om finländska pensionsbolag och deras pensionsfonder.
För att kunna uttala sig trovärdigt om pensionsfrågor, borde i synnerhet politiker ta sig tid att sätta sig in hur det finländska pensionssystemet fungerar. Ett tips är att gå Tela rf (Arbetspensionsförsäkrarna) Arbetspensionsskola som regelbundet ordnas på Åland.

Elin Sundback

Hittat fel i texten? Skriv till oss