Foto:

Hög tid för LR att prioritera återställandet av naturen

Miljöminister Christian Wikström fortsätter i en svarsreplik gärna svartmåla EU och anklaga mig för saker jag inte sagt eller skrivit hellre än att se verkligheten i vitögat.

Det låter som om Wikström ännu inte förstått vidden av den stora förlusten av biologisk mångfald. Enligt den senaste rödlistan för Finland är hundratals arter som förekommer på Åland hotade. Vad gäller de åländska biotoperna finns få orörda skogar kvar och allt större områden av kulturbiotoper hotar att växa igen. På vattensidan finns det många övergödda diken och vikar att tala om, vars försämring beror på egna, åländska verksamheter. Ta bara det extremt övergödda dikessystemet med start från träsket Träsk i Sund.
Det är inte konstigt att EU väljer att öka kraven på medlemsländerna genom en förordning snarare än ett direktiv. Naturens tillstånd är så akut att kraven behöver träda i kraft så snabbt som möjligt. Det gör att makthavare som Wikström inte längre kan komma undan med att hänvisa till att Åland gott kan fortsätta med mer eller mindre samma politik i mer eller mindre samma takt som tidigare.

Även om kraven är bindande är det ändå upp till medlemsländerna att välja åtgärder och takt i den nationella restaureringsplanen. EU möjliggör också en mycket stor flexibilitet vad gäller beräkningsgrunderna. Medlemsstaterna får själva definiera vad som ska anses vara tillfredsställande tillstånd men också gynnsam referensareal. Dessa aspekter har Wikström medvetet utelämnat.

Det står klart att landskapsregeringen inte bemödar sig att förbereda sig inför EU-förordningen. Inget arbete görs för att öka takten i inventeringar, sammanföra politikområden för att samordna åtgärder eller hitta finansieringsformer för nya EU-projekt. Åland hamnar återigen på efterkälken.
För en tid sen undrade en medborgare var fakturan på 100.000 euro ska skickas för att restaurera sin stinkande och dyiga vik. Vad ska enskilda markägare förvänta sig – inte ska väl de nu vara tvungna att betala för en påverkan de inte själva stått för?
Dags för landskapsregeringen att ta frågan om återställning av natur på allvar.

Simon Holmström (HI)

Hittat fel i texten? Skriv till oss