Foto:

Havsörnen ett hot mot naturens balans

Man har under många år höjt på ögonbrynen över den massiva ökningen av havsörnar men ingen av våra politiker vågar dra i handbromsen för att stoppa denna utveckling som på allvar hotar våra sjöfåglar i skärgården.

Åland är en ö i Östersjön omgiven av i dags dato en havsörnsstam på 1.500 kända häckande par och då vet vi att det finns fler än så eftersom det är omöjligt att känna till alla. Vi kan alltså räkna med cirka 2.000 häckande par havsörnar vid kusterna runt omkring oss.
En havsörn flyger över stora områden och söker mat och därav anländer ett för en hållbar natur alltför stort antal främst ungörnar till Åland på våren eftersom här har det alltid funnits gott om mat i form av sjöfågel.
För att vi ska kunna se och förstå omfattningen av havsörnens utveckling ska vi sätta det till faktasiffror.
Vi har på grund av utfodring, skyddsområden och fredning cirka 2.000 häckande par i Östersjön av en fågel som har en snittålder på 20-25 år och som har gått från att tidigare få en-två ungar per år till att nu få två-tre ungar per år. Med 2.000 par havsörnar som producerar två ungar i snitt per år betyder det att på endast fem år har vi 20.000 ungörnar!

Ödet för våra sjöfåglar är likadant överallt kring Östersjön och inget överlever i vad som tidigare var en livskraftig, sprudlande ytterskärgård med sjöfågel.

I dag vet forskarna att till exempel ådan och ejdern som är hårdast drabbade inte ens vågar gå upp ur vattnet för att bygga ett rede och ruva med sitt liv som insats och väljer tragisk nog att lägga sitt ägg på havets botten i stället. Så illa är det och det blir värre för varje år, och läget är akut!
Kära politiker, läs och förstå vart vi är på väg för det ligger i era händer om våra sjöfåglar ska kunna räddas för framtiden eller inte.

Vi måste få skyddsjakt på havsörn runt viktiga häckningsplatser och främst på ungfåglarna.

Vi kan inte ha angränsande havsörnsrevir intill häckningsplatser som Båtskären, Lågskär med flera utan de bona måste tas ner i vår och det är snart det!
Vi måste sluta med denna havsörnsproduktion om vi ska kunna bevara en natur som funnits i urminnes tider och vi måste våga ta beslutet att göra om och göra rätt i vad som blev fel då människan valde att skapa en örnfabrik i rent oförstånd.

Niclas Nordlund

Hittat fel i texten? Skriv till oss