Foto:

Gymnasieutbildningen får inte kosta mer

Ja-a, mycket ska man få höra innan öronen trillar av. Under lagtingets debatt om tilläggsbudgeten sade finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson, senare ivrigt sekonderad i ett anförande av lagtingsledamot Gyrid Högman med förflutet från Ålands gymnasium att den åländska gymnasieutbildningen skulle vara bättre för att den är dyrare än i riket. Hur kan det här hänga ihop? Om vi höjer kostnaderna för utbildningen ytterligare, blir då utbildningen bättre? Inom grundskolan vet vi ganska väl hur det ligger till genom de så kallade PISA-mätningarna men inom gymnasieutbildningen har man inte tillgång till mycket mer än studentexamensresultaten. Visst kan man ranka skolor efter det här men det är ingen vetenskaplig mätning med samma parametrar som i de internationella undersökningarna.

Kostnaderna för gymnasieutbildningen på Åland är avsevärt mycket högre än i riket och det säger nog mycket lite om att vi ”satsar” på utbildningen här, vilket propagerades från talarstolen i bästa sovjetanda. Det handlar helt enkelt om att våra utbildningsvolymer är så små i förhållande till rikets. Dessutom har vi inte alls samma utbud av utbildningar här som på nationell nivå på både finska och svenska. Det är självklart att utbildningen blir dyrare när man ska dividera totalkostnaden i form av löner, administration, material, hyror med mera med antalet studieplatser eller dimitterade. Vi behöver dessa utbildningar för att upprätthålla det åländska samhällets behov av yrkesutbildad arbetskraft. Synd bara att naturbruksskolan och husmodersskolan lades ned just under centerns överinseende. De skulle tillsammans med folkhögskolan ha behövts idag i en fusionerad och modern tappning, inte minst för vårt livsmedelskluster.

Gymnasieutbildningen är säkert mycket god på Åland men att den på grund av de högre kostnaderna skulle vara bättre är nog ganska fräckt att påstå. Utbildning ska få kosta, den ska löna sig för alla parter. Och till sist, den ska vara kostnadsfri för studerande på Åland precis som i riket.

Rainer Juslin (lib)

lagtingsledamot

Hittat fel i texten? Skriv till oss