Foto:

Det går inte att skjuta bort obalansen i naturen

Så var vi där igen … Niklas Nordlund (NN), ditt mantra börjar bli som en trasig LP-skiva.

Jag hade tänkt låta tangenterna vila och bara iaktta denna gång men när NN sin vana trogen tycks känna sig tvungen att ta till personangrepp är det i det närmaste omöjligt att låta bli att i alla fall försöka mana till sans. Återigen uttalar sig NN som om han besitter mer kunskap än i princip alla andra utom dom som fullt och fast håller med honom då förstås.
Jag förnekar inte att det finns relativt gott om havsörn runt om på Åland men om man hävdar att stammen är onaturligt stark och skjuter siffror från höften för att ytterligare spä på och därmed försöka få någon sorts tyngd bakom det man påstår, då saknar man enligt mig verklighetsförankring och därmed minskar trovärdigheten i allt det man försöker argumentera för eller som i detta fall emot.

För att kunna hävda att det finns för mycket av någonting så krävs minst två basfakta. 1. Hur många havsörnar finns det? Svaret för många snubblar på sin egen ignorans och det samma gäller siffror som är tagna ur luften. 2. Vad är ett hållbart antal? Svaret på den frågan blir, hur man än vrider och vänder på den, en form av uppskattning, en gissning.

Men det är varken jag eller NN som är de rätta att gissa sig till dessa siffror utan siffrorna bör tas fram av sakkunniga oberoende forskare. Först när vi har dessa basfakta så kan vi börja fundera på om och i så fall vad som behöver göras.
Slutligen ett tack till Jens Harberg som höll god ton i sin insändare.

Conny Nylund

Hittat fel i texten? Skriv till oss