Foto:

För gamla att fatta egna beslut?

Jomala kommun har tillsatt ett äldreråd. Genom information i lokal media meddelade kommunen att man sökte äldre personer intresserade av att ingå i ett äldreråd. Bra idé, tänkte jag. Äldres intressen behöver verkligen kunna tillgodoses bättre än i dag.

Då jag själv är 81 år, vilket väl känns som och betraktas som äldre, så tog jag kontakt med kommunen och anmälde mitt intresse att delta i ett äldreråd. För ett par dagar sedan fick jag veta att kommunstyrelsen beslutat att tillsätta ett äldreråd. Bra.

Mindre bra, för att inte säga upprörande dåligt var att kommunen inte tilltrott oss äldre att kunna organisera oss själva. Normalt hade ju varit att sammankalla alla intresserade äldre och låta dem bekanta sig med varandra och därefter låta de äldre själva besluta hur de vill organisera sig.

Nej då, så blev det inte alls. Kommunstyrelsen hade redan beslutat om vem som skulle bli ordförande, vice ordförande ordinarie och suppleant. Vilket otroligt förakt för äldres förmåga att i demokratisk ordning själva besluta inom sin egen organisation.

Om kommunstyrelsen i Jomala inte tror att vi äldre klarar av att organisera oss själva hur ska den då kunna ha förtroende för de råd, som äldrerådet är tänkt att kunna att ge? Det sätt på vilket Jomala kommunstyrelse här har betraktat oss äldre fyller mig med avsky och jag drar härmed tillbaka min intresseanmälan att deltaga i kommunens äldrespektakel.

Björn Gustbée

Jomalas kommundirektör Christian Dreyer svarar:

Hej! Tråkigt att du uppfattade det på det viset. För alla kommittéer, arbetsgrupper och så vidare som kommunstyrelsen utser så är det så att kommunstyrelsen även utser ordförande. Det är inget som görs i just det här fallet och bara drabbar äldrerådet. Om ni sammankommer och önskar ändra denna fördelning och meddelar kommunstyrelsen det så tror jag säkert att man är villig att justera beslutet så att den ni vill ha som ordförande kan utses.

Mvh Christian Dreyer, kommundirektör

Hittat fel i texten? Skriv till oss