Foto:

Ett förtydligande om vaccinationsfrågorna

Då vi har fått meddelat till oss att flera personer som jobbar inom vården har tagit illa vid sig av våra insändare så kommer här nu ett förtydligande. Vi har aldrig haft för avsikt att nedvärdera eller ifrågasätta den hårt belastade sjukvårdspersonalen. Vi är tacksamma att ni finns och för det fantastiska arbete ni utför varje dag för allas bästa.

Vi kunde ha uttryckt oss tydligare i att våra frågor är ställda till de ansvariga inom ÅHS som har hand om statistiken, INTE till alla sköterskor och läkare. Vi har aldrig frågat efter daglig statistik, såsom antalet smittade redovisas. Efter måndagens presskonferens så har vi fått en del statistik och det tackar vi för!

Angående frågan om den nya vaccinationslagen för hälso- och sjukvårdspersonal så är den felformulerad eller ställd till fel instans, då vi vet att det varken är LR eller ÅHS som beslutar om lagstiftningen. Däremot förvånar det oss att inte LR eller ÅHS har motsatt sig denna lagstiftning eller kommit med protester mot den. Detta eftersom vi i dagens läge vet om att vaccinerade både kan bära på smitta och smitta andra. Med det i ryggen så kan man inte garantera att vårdpersonalen inte bär på smitta och med andra ord har lagen ingen funktion och borde slopas.

Flera länder går nu ut med att de kommer att börja behandla detta virus som en influensa och tar efterhand bort restriktioner, testning, smittspårning och vaccinationspass. Även THL har börjat prata i de banorna och vi hoppas verkligen att både Finland och Åland kommer till samma slutsats snarast.
Vi vill på inget sätt vara krångliga eller skapa merarbete för någon. Vi förväntar oss bara att våra medborgerliga rättigheter följs och att tjänstemännen uppfyller sina förpliktelser med hänvisning till editionsplikten. Detta torde vara i alla Ålänningars intresse.

Gruppen för transparens och oberoende fakta

Hittat fel i texten? Skriv till oss