Foto:

Försvarsviljan på Åland tycks god

Debatten angående Ålands försvar fortsätter i Finländsk massmedia och jag har några kommentarer till detta. På Åland ämnar man bilda en reservistförening med syfte att försvara landskapet. Tanken är mycket god, att i dessa tider hjälpa ålänningarna med sitt försvar. Invånarna i öriket har alltid ställt upp och gett vilsekomna finlandssvenskar en fristad och den hjälp de behövt.

Man kan även i tidningen läsa det hånfulla påståendet att åländska ungdomar inte vet skillnad på en korpral och en fågel, det är höjden på förödmjukelse. Att uttalandet kommer från socialdemokratiskt håll är även det skamligt.
Den kunskap som ungdomarna på Åland har gällande naturvetenskap samt jakt och fiske är ovärderligt för ett civilförsvar. Det finns även de som frivilligt på ett föredömligt sätt deltar i fosterlandets försvar.
Gällande reservistföreningen bör påpekas att Ryssland (Sovjet) via ett avtal från 40-talet förbundit sig att övervaka Ålands demilitarisering. Detta avtalet är nog det enda internationella avtal som man i Kreml inte torkat sig där bak med. Att som föreningens medlemmar, i finsk massmedia, posera med halvautomatiserade automatvapen på åländsk mark kan få de Ryska beslutsfattarna bekymrade gällande demilitariseringens utveckling. De kommer troligtvis att agera.
Det är även mycket trevligt och intressant att de åländska politikerna nu börjat engagera sig i debatten om finskt Natomedlemskap.

Elof W.

Hittat fel i texten? Skriv till oss