Foto:

Fellman missar poängen

Vi förstår att det blev svårt för Nina Fellman att svara på vår fråga. Ditt märkliga svar gör oss osäkra på om du kanske läste lite slarvigt, du missar nämligen helt vår poäng. Vi kritiserar den nya translagen för att krocka med kvinnors rättigheter, för det gör den. Att blunda för problemet gör inte att det försvinner.

Vi finner det synnerligen intressant att retoriken kring män gick från att vara ”alla män är potentiella våldtäktsmän” och liknande slagord, till en fullständig blåögdhet och naivitet. Kan någon garantera att det inte kommer att finnas en enda man som tar tillfället i akt att självidentifiera sig som kvinna för att få tillträde till kvinnligt fredade zoner så som omklädningsrum, kvinnojourer eller -fängelser? Att det inte finns den minsta risk med att lagen kommer att missbrukas?
Exempel från andra länder tyder på något annat. Brittiska siffror från 2021 visar att transpersoner i fängelse ökade med över 20 procent under åren 2019-21, efter att man tagit liknande lagar i bruk. Ökningen bestod övervägande av biologiska män som plötsligt identifierat sig som kvinnor och därmed flyttats till kvinnofängelser. Detta är ett problem, och den konflikt vi beskriver är i högsta grad sann i sin helhet. De saker vi skriver om damsporten och språket är redan ett faktum.
Att direktiven för translagarna kommer från FN gör dem verkligen inte automatiskt bra. Tvärtom får de nya translagarna där självidentifikation utgör grunden för juridiskt könsbyte, alltmer högst berättigad kritik. Och inte i första hand från ”högerpopulister” utan från feminister! Främst på grund av de säkerhetsrisker de medför för kvinnor, men även på grund av att sådan statistik du själv hänvisar till riskerar bli missvisande när begreppen kring kön luckras upp. Transpersoners rättigheter ska naturligtvis beaktas, men lagar kan inte skrivas på ett sätt som öppnar för missbruk, och som riskerar kränka andra gruppers rättigheter.
Men vi tackar för klargörandet. Nu vet vi på vilken sida Feministparaplyet står i saken, och det verkar inte vara på kvinnornas.
Anette Lehtinen
Katja Janetzko
Sonja Widelius
Rene Janetzko
Ålands Konservativa Förening Urd

Hittat fel i texten? Skriv till oss