Foto:

Dra inte hösten skolmat i långbänk

Det är hög tid att stadens ansvariga myndigheter tar itu med skolmaten. I budgeten för 2022 ligger anslaget på alltför låg nivå för att kökspersonalen ska kunna leverera tillräcklig och näringsrik mat till skolbarnen i stadens grundskolor.

Prishöjningarna har förvärrat läget. Det är skämmigt att Mariehamns stad som har mycket stark ekonomi snålar med pengar till skolmaten och städningen i skolorna. Redan på våren tog jag upp bristerna med skolmaten i stadsfullmäktige. Då förnekades problemet och sopades under mattan.
Nu har det skett ett uppvaknande. Bildningsnämnden har beslutat höja anslaget för skolmaten i 2023 års budget. Men man har tagit itu med resten av höstterminen trots att man är väl medveten om problemet. Min partikollega i bildningsnämnden Kristine Dzene har försökt få till stånd ett extra möte i nämnden. Detta är särskilt motiverat eftersom nämndens ordförande vid stadsfullmäktige den 24 september aviserade att nämnden kunde höja anslaget för skolmaten utan att äska om tilläggsanslag. Ett sådant beslut kunde då verkställas omedelbart.

Någon brådska med att fatta beslut föreligger tydligen dock inte. Nämndens ordförande väntar till nämndens ordinarie möte. Arrogant beteende i mitt tycke!

Stadsstyrelsen har två motioner om skolmaten att ta ställning till på torsdag den 6 oktober. Föredragande har inte något förslag. Det är fullt möjligt för stadsstyrelsen att föreslå tilläggsanslag för skolmaten till stadsfullmäktiges möte den 25 oktober.
Det är irriterande att situationen är så oklar och att beslutsfattande är så ineffektivt. När det nu råder samstämmighet om att skolmaten behöver mera resurser för att skolbarnen ska få tillräckliga skolluncher och mellanmål borde saken ha kunnat ordnas redan. Om det finns en vilja finns det en väg.

Barbro Sundback (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss