”Redan för kanske tio år sedan försökte jag intressera Åsub och Fordonsmyndigheten för att ta fram en bättre statistik”, skriver insändarskribenten.
Foto: Ida Jansson
Foto:

Bild

Bättre statistik över trafiken efterfrågas

I fredagens tidning skriver signaturen ”Enkel bilist” om bilar och dess miljöpåverkan. Att vi sysslar med ”bilmissbruk” på Åland är nog ganska uppenbart, men samtidigt måste jag ge skribenten rätt i att totalantalet bilar ger en rätt ofullständig bild av miljöpåverkan.

Redan för kanske tio år sedan försökte jag intressera Åsub och Fordonsmyndigheten för att ta fram en bättre statistik. Fordonsmyndigheten har uppgifter som körsträckor per per år. Uppgifter om ägarens adress och uppgifter om varje fordons utsläppsvärden.
Alla dessa uppgifter borde vara en guldgruva för statistiker och man kunde använda dem till att få en bättre bild av trafikens miljöpåverkan. Vilka förutsättningar som finns för samåkning och hur kollektivtrafiken kunde organiseras. På en direkt frågan svarade dock Åsub att de måste få en beställning från en myndighet. Den stora frågan är således: Hur komma vidare i denna fråga?

Anders Gustafsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss