Foto:

Även vice lantrådet måste följa lagen

På väg hem till Föglö från stan efter lagtingsårets sista plenum lyssnar jag på Ålands radio. Inslagen i programmet Åland i dag brukar vara intressanta, så också den här annars litet trista och gråa måndagseftermiddagen. Först kommer ett inslag om den oroande utvecklingen i Iran. En mycket sakkunnig person av persiskt ursprung förklarar hur mullorna i Iran tolkar lagar och heliga skrifter på sina egna sätt som inte nödvändigtvis är förenliga med andemeningen i religionen, i det här fallet islam.

I följande inslag intervjuas vice lantrådet i Ålands landskapsregering som ger sin syn på varför den högsta domarkåren i Finland och republikens president gett tummen ner för några skrivningar i den föreslagna lagen om näringsrätt på Åland. Vice lantrådet Harry Jansson skräder inte orden utan förklarar att beredningen är bristfällig och domarkåren inkompetent som inte, enligt Jansson, satt in sig i ärendet grundligare utan bara gått på beredningens förslag till beslut.
Här hisnar jag i egenskap av ordförande för lag- och kulturutskottet i Ålands lagting som för lagtingets del fördjupat sig i lagförslaget. Nu börjar jag undra om inte redaktionen förväxlat inslaget om mullorna med vice lantrådets inspel om den högsta domarkåren i riket. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till hur politiker väljer att dra slutsatser för sina egna, inte sällan, dunkla syften i stället för att ta skeden i vacker hand och konstatera faktum.

Det blir inte bättre längre fram i radiointervjun då redaktören frågar vad landskapsregeringen avser göra nu när skrivningarna fått back och vice lantrådet svarar att man avser att av artighetsskäl rätta till skrivningarna och lämna in ett nytt lagförslag. Av artighetsskäl, frågar jag mig? I egenskap av ordförande för lag- och kulturutskottet förväntar jag mig att det nya lagförslaget justeras så att det på alla punkter uppfyller lagens krav så som de ställs i en rättsstat. Att på det här sättet slänga in testballonger för att se hur långt och högt de kan ta sig är, i mitt tycke, inte värdigt.
Givetvis ska vi värna om det svenska språket i enlighet med beslutet i Nationernas förbund för 100 år sedan men om ska vi ha tillväxt på Åland så tror jag att vi ska låta bolagen sköta sig själva utan inblandning protektionistiska lokalpolitiker. I en marknadsekonomi ligger ändå makten hos kunden som dessutom alltid har rätt i slutändan.

Jag ser framemot att få ta del av det nya lagförslaget så småningom och lovar att arbeta för en gedigen och snabb behandling i utskottet.

Rainer Juslin (Lib)

Hittat fel i texten? Skriv till oss