Foto:

Är landskapsregeringen lat?

Inga reformer, inga meddelanden om trafiklösningar. Inga besparingar, ingen utökad service ingen ekonomisk politik eller ansvar. Det är oppositionens dom av LR:s arbete så här långt och ändå är det ett år till valet, landskapsregeringen är lat, kortfattat, eller?

Vilken landskapsstyrelse har i mannaminne haft liknande förutsättningar, yttre omständigheter okontrollerbara sådana att hantera. Covid stängde ner hela världen, en global hysteri av aldrig skådat slag vars efterverkningar länge skall påverka oss. Ett krig lite för nära oss spädde på Covideländet med energikris, räntekris och materialbrist.
Åland har haft århundradets storm och upprepade allvarliga torkperioder. Är det läge att gnälla över småsaker under dessa förutsättningar eller ska man tillsammans försöka hålla samhällsfunktioner stabila och trygga.
Om man skippar tunnelseendet så visst finns det problem att ta tag i, personalbrist i snart sagt alla områden som hanterar människor, en ledarskapsbrist som om den löses skulle förbättra ekonomin och framförallt trivseln i offentlig sektor, detta tycks dock passerat radarn ordentligt.
Åland kopierar fantastisk service österifrån och västerifrån, ökar på dessa lite och väljarna är nöjda. Vårt ekonomiska dilemma är att de vi tittar på lånar ofantligt med miljarder för att betala detta, men inte vi, och detta bra, dock flyttar landskapet lånebehovet till kommunerna och tryck på skatter samt avgifter. Radarn missar detta eller det kanske inte är intressant.
Slutligen, landskapsregeringen har inte varit lat, spelplanen har inte varit i spelbart skick, en förlorad mandatperiod. Varför, förstår man inte det, ja vad ska man säga.

Ingvar Björling

Hittat fel i texten? Skriv till oss