Foto:

Anton NilssonLandskapsregeringens representant till EU

Efter en kall och, till och med för Bryssel, ovanligt regnig vår har nu sommaren äntligen kommit på allvar. Det är dessutom extra lägligt med tanke på att restriktionerna sakta men säkert börjar luckras upp och restaurangernas uteserveringar åter igen kan fyllas upp med folk. Belgien har verkligen haft en lång och tuff nedstängning. Restauranger, idrottsanläggningar, kulturevenemang och så vidare varit stängda i närmare sju månader i rad. Det har även varit tuffa begränsningar kring hur många människor man fått träffa, till och med utomhus. Det har alltså varit en väldigt svår tid för många människor och företag.

Samtidigt har det från regeringens håll alltid varit tydligt att man vill försöka lyfta restriktionerna så snart smittotalen går ner och folk har varit medvetna om att ju bättre de sköter sig, desto kortare blir nedstängningen.

När jag tittar på vad som sker i Finland just nu verkar det snarare vara tvärtom, folket belönas för sina uppoffringar med ännu tuffare restriktioner när det kommer till den fria rörligheten. Detta trots att vi i år dessutom har hjälp av att en stor del av befolkningen i EU redan är vaccinerade.

Det har visat sig svårt att koordinera responsen för Covid-krisen mellan alla EU-länder men just nu finns i alla fall ett paket på plats för hur länderna kan öppna upp för resor igen. Man har bland annat kommit överens om Covid-certifikaten och det finns en gemensam måttstock för vad som krävs för att ett land ska anses säkert att resa från (länder får olika ”färgkoder” som uppdateras varje vecka). Det är dock inte obligatoriskt för länderna att följa dessa regler, även om de själva varit med och tagit fram dem.

Det är långt ifrån självklart vad som är rätt och fel när det kommer till hur det här viruset ska hanteras, men ännu en sommar med mycket tuffare gränsrestriktioner än andra länder kommer definitivt att slå hårt mot Åland och turismen. Möjligheterna till ett säkert, relativt förutsägbart och långsiktigt öppnande finns där om bara den politiska viljan finns i Finland.

I övrigt så är det här Julius Karlssons sista månad som praktikant här på representationen. Det har varit en lite annorlunda praktikperiod för Julius med tanke på alla restriktioner och att han under en stor del av praktiken tvingats jobba hemifrån. Det har dock varit väldigt roligt att få möjlighet att ha honom på plats under de senaste månaderna och han har hanterat den utmanande situationen med bravur. I höst fortsätter han sina studier i Lund men jag tror och hoppas att han fortsätter jobba med något EU-relaterat i framtiden!

I Bryssel är augusti den stora semestermånaden och därför fortsätter arbetet med full fart under stora delar av juli. Det här nyhetsbrevet tar dock en paus fram till september då vi återkommer igen. Fram till dess vill jag önska er alla en riktigt trevlig sommar. Så fort jag blivit färdigvaccinerad kommer jag att sätta mig i bilen och åka norrut med sikte mot Åland och i augusti planerar jag bli kvar och arbeta från Åland en del av månaden. Hoppas vi ses då!

Hittat fel i texten? Skriv till oss