Foto:

Äldreomsorgen i Järsö-Nåtö och Liberalerna

Den 10.11.21 föredrog ordföranden för Lemlands arbetsgrupp för äldreomsorgen i Järsö, Nåtö och delar av Lemböte och äldreomsorgschef Cecilia Dahlström utkast till gruppens slutrapport för en talrik skara i området bosatta pensionärer. Hård kritik framfördes av de närvarande över Lemlands inställning till äldreomsorgen i området varvid enhälligt krav var att äldreomsorgen skulle ordnas i samråd med Mariehamn på samma sätt som skolgången ordnats för områdets skolbarn.
Gruppen kom med sin enhälliga slutrapport den 19.11.21. Gruppen fastslog bland annat: ”Lemlands kommun ska vara på framkanten med bästa möjliga hemservice.”

”Vad gäller äldres hälsa bör man följa Äldrelagens intentioner så att man redan i planeringsskedet beaktar de äldres fysiska, psykiska och sociala hälsa och behov och planerar livssäkra lösningar för alla dessa nivåer.”
”Arbetsgruppen föreslår att Lemlands kommun tar upp till behandling möjligheten att samarbeta med Folkhälsan om förhandsreservation av ca fem platser i Folkhälsans seniorboende i Mariehamn...”
”Lemland arbetar på att få en lösning av ESB-platser i Mariehamn för Järsö-Nåtö områdets invånare.”

Slutrapporten hann inte bli färdig till kommunstyrelsen budgetbehandling. Vid fullmäktigebehandlingen föreslog därför Susanne Fagerström, från Granholm, understödd av gruppens ordförande Patrik Eriksson, följande tillägg till verksamhetsmål 2022 i budgeten: ”Kontakta Mariehamns stad för att utreda om det finns ESB-platser för Järsö-Nåtöbor”.

Vid omröstningen vann Fagerströms förslag med 9 mot 6. Samtliga liberaler inklusive dess representant från Järsö-Nåtö, som även ingått i arbetsgruppen och där omfattat slutrapporten, röstade emot.

Samtidigt har Lemland ställt sig positiv till en utredning av ett samgående med Lumparland. Vi här ute i Järsö-Nåtö-området har inget intresse av ett sådant samgående, som kommer att flytta kommunens tyngdpunkt och intresse ännu längre bort. I Järsö-Nåtö-området bor nu lika många innevånare som i Lumparland. Ett minimikrav är att Lemland utreder särskilt Järsö-Nåtöbornas inställning till samgåendet och beaktar det i de fortsatta förhandlingarna. Var står liberalerna?
Liberalernas agerande i frågan om äldreomsorg är ett slag i ansiktet på oss äldre i Järsö-Nåtö-området. Vår fråga är nu om liberalerna i Lemland omfattar arbetsgruppens slutrapport inklusive fullmäktiges kläm och om inte hur de avser att ordna äldreomsorgen och då särskilt ESB-boendet för Järsö-Nåtöborna?

Ann Lindqvist-Öst, Bergö
Håkan Lindberg, Nåtö
Yngve Öst, Bergö
Toini Lindberg, Nåtö
Anna-Lisa Sandell, Bergö
Carita Karlsson, Nåtö
Rolf Sandell, Bergö
Raphael Karlsson, Nåtö
Solveig Sonneborn, Skedholm
Fredie Olin, Nåtö
Hubertus Sonneborn, Skedholm
Tiina Jansson, Nåtö
Mona Wikbäck, Skedholm
Johan Jansson, Nåtö
Yvonne Haglund, Järsö
Tiina Barck, Nåtö
Sven-Erik Öhman, Järsö
Bertil Barck, Nåtö
Eva Dahlén, Järsö
Britten Dahlman, Granholm
Kaj Dahlén, Järsö
Gunilla Svanfelt, Granholm
Johan Dahlman, Järsö
Hans-Erik Svanfelt, Granholm
Tiina Dahlman, Järsö
Birgitta Kalmer, Granholm
Anette Tapio, Granö
Stefan Kalmer, Granholm
Dick Tapio, Granö
Marja Johansson, Skobbholm
Gunnar Johansson, Skobbholm
Runa Jansson, Skobbholm
Karin Häggblom, Skobbholm
Bo Gustafsson, Nåtö
Berit Gustafsson, Nåtö

Hittat fel i texten? Skriv till oss