Foto:

Ålandstidningen har för många annonser

Tidningen har de senaste åren ändrat karaktär från en ganska bra och läsvärd dagstidning, till en simpel annonsblaska med endast omkring 15 procent redaktionellt innehåll och resten, 85 procent annonser och överdrivet stora bilder. Ledarsidan är ofta tafatt eller elak, utan analys- och värdefull substans.

Som mångårig prenumerant ser jag tydligt hur tidningen i fråga om det redaktionella innehållet nu släpar efter både Nya Åland och Hufvudstadsbladet. Om Åland vill vara ledande dagstidning i landskapet, krävs det förändring och balans mellan annonser och överdrivet stora bilder, jämfört med det redaktionella innehållet. Jag vet att många prenumeranter håller med mig om detta.

Naturligtvis förstår jag att tidningen behöver annonsintäkter, men annonserna bör inte som nu, allt för ofta tillåtas att dominera över det redaktionella innehållet. Varför inte samla de stora annonserna i typ temanummer, och bibehåll vardagsupplagan som en bra och läsvärd dagstidning? Minska bildstorleken och ersätt utrymmet med eget redaktionellt innehåll och tillåt större insändare, då blir tidningen både billigare att framställa och mera läsvärd. Släpp loss journalisterna och låt dem visa vad de kan.

Ingen vill betala dyrt för att bläddra bland de stora kommersiella skräpannonserna, för att eventuellt hitta något lite läsvärt. Exempel på redaktionellt innehåll som jag och många med mig vill se mera av, är Gustaf Widéns alltid kloka och välformulerade spalt. Utan den skulle jag själv och många av mina vänner inte prenumerera på Ålandstidnngen.

Jens Harberg

Chefredaktör Daniel Dahlén svarar:

Tack för dina åsikter. Annonser är en del av tidningens inkomster och en viktig förutsättning för fortsatt tidningsutgivning. Vi vet dessutom att många av våra läsare uppskattar annonserna för deras innehåll. Sedan stämmer inte alls ditt påstående om förhållandet mellan redaktionellt material och annonsmaterial.

Vi vet att Ålandstidningen behöver allt från nyheter och bildbaserade reportage till krönikor och opinionstexter för att vara en aktuell och relevant tidning för alla ålänningar. Det visar inte minst det faktum att antalet prenumeranter stadigt ökar.

Hittat fel i texten? Skriv till oss