Foto:

Ålandstidningen begränsar info

Det var inte mycket till motivering, ingen alls, från redaktionens sida när Ålandstidningen nu plötsligt efter många år upphör att publicera namn på privatpersoner vid de månatliga redovisningarna av fastighetsaffärer i landskapet.

Jag tycker nog att tidningen är skyldig oss prenumeranter och läsare en utförlig motivering till beslutet om den nya policyn.

Det Ålandstidningen nu gör är att kraftigt begränsa informationsvärdet i publiceringen. Varför?

Jag menar att man visst kan diskutera publiceringen av namnen, men jag tycker personligen att det handlar om mer än skvallervärdet.

Det handlar om en öppenhet i ett demokratiskt samhälle som visar var ägandet finns. Visst ser man nu också värderingarna av fastigheterna, men det är svårt att bedöma om det är priser som beror på släktskap, eller ett verkligt marknadsvärde.

Ulf Weman

Lemland

Sandra Widing, redaktionschef

Tack för din insändare. Bakgrunden till beslutet är att tidningen Östnyland nyligen fälldes i Opinionsnämnden för massmedier för sin publicering av fastighetsaffärerna. (Beslutet finns på www.jsn.fi) Det beslutet måste vi också förhålla oss till. Därför har vi valt att anonymisera köpare och säljare till den del det gäller privatpersoner. Om affären är en överlåtelse mellan släktingar redovisas det däremot fortsättningsvis.

Eventuellt öppnar sig någon annan lösning på frågan framöver, men tills vidare väljer vi att göra så här.

Hittat fel i texten? Skriv till oss