Hela denna sida är en annons

Ömsen varnar för dubbfria däck

Statistiken visar att minst 80 procent av bilolyckorna som sker med dubbfria däck hade kunnat undvikas med dubbar. Ömsens Tony Törnqvist vill särskilt varna för att köra dubbfritt när väglaget är både blött och isigt.

- Vi hör det hela tiden. Förare som menar att de kört försiktigt, anpassat hastigheten, haft full kontroll. Så plötsligt bär det av och så kör de av vägen. Och jag skulle säga att det då i mer än 90 procent av fallen handlar om att bilen har dubbfria däck eller dåliga dubbdäck, säger Tony Törnqvist, trafikskadeförebyggare på Ömsen.

Ömsen står bakom 80 procent av den försäkrade bilstocken på Åland. Tony har alltså välgrundad statistik på sin sida då han varnar för de dubbfria däcken, som även kallas friktionsdäck eller allrounddäck.

Och han får medhåll från tunga aktörer. Trafiksäkerhetsmyndigheten Trafi visar statistik som säger att 83 procent av olyckorna med dubbfria däck hade kunnat undvikas med dubbdäck. Vår största finska däckstillverkare Nokia skriver i en webbartikel att ”dubbfria vinterdäck är bättre i inre delarna av landet där väderförhållanden och väglaget ofta är mer jämna än exempelvis vid kustnära områden”.

Tony menar att visst är bilarna säkrare idag. Fler och fler fordon är utrustade med ABS-bromsar, antisladdsystem, backsensorer och fyrhjulsdrift. Men risken är att man som förare tror att de tekniska lösningarna räcker.

- Många tycker nog det är skönt att till exempel slippa byta däck två gånger om året. Och så har man fyrhjulsdrift och känner sig säker med det, men det är i viss mån en falsk trygghet.

Tony vill också poängtera att allra viktigast i trafiken är alltid föraren, inte utrustningen. Den mänskliga faktorn är orsaken till de allra flesta trafikolyckor. Därför är information en viktig nyckel för att förbättra statistiken. Ömsen är stolta över sitt unika skadeförebyggande arbete och på omsen.ax finns många bra tips, både för trafik och andra försäkringsområden.

- Vi har under många år arbetat med att förebygga skador tillsammans med våra kunder. I och med att vi så tydligt ser hur mycket större riskerna är i trafiken vintertid ser vi det som vårt ansvar att hjälpa på alla sätt vi kan. På vintern måste vi alla bli lite bättre bilförare.

Tänk på detta i vintertrafiken

 • Håll avståndet till bilen framför så att du hinner stanna om något oförutsett händer.
 • Anpassa alltid hastigheten efter situation. Bara för att det står 90 på skylten ska du inte köra 90 om det är halt. Sakta farten om du möter större fordon.
 • Om det är snöyra ger halvljusen bättre sikt. Lägg eventuellt till dimljus men kom ihåg att stänga av dem när sikten förbättras.
 • Håll ett öga på dina däck, inte bara på mönsterdjupet. Tänk på att när dubbarna är borta så är ett vinterdäck i princip värdelöst, även fast du fortfarande har kvar samma mönsterdjup som när däcken var nya.
 • Kom ihåg att när däcken blir äldre blir gummit hårdare och tappar sina goda vinteregenskaper.
 • Sopa av bilen helt, inte bara på rutorna. Snö som ligger lös kan yra ner på dina egna rutor eller på bilarna bakom dig.
 • Se till att ha belysningen i skick.

Bra att ha i vinterbilen

 • Startkablar.
 • Bogserlina.
 • Ficklampa.
 • Snöskyffel.
 • Extra mössa, vantar och stövlar.
 • Reflexväst.
 • Varningstriangel.
 • Extra spolar- och kylarvätska för vinterbruk.
 • Pläd.
 • Första hjälpen-väska.
 • Isskrapa och snöborste.

Ömsen försäkringarAnnons

Har du koll på dina försäkringar?

Tjänsten Mina Sidor hos Ömsen ger dig enkelt och snabbt besked om ditt försäkringsskydd och ditt saldo på Ömsenkontot. Här kan du också anmäla vissa skador och få besked om premier.

Ömsen försäkringarAnnons

Är din stuga redo för vintern?

Hösten är här och det är hög tid att förbereda sommarstugan för snö och köldgrader. Även om du håller huset uppvärmt finns känsliga punkter. Såhär gör du för att slippa de stora skadorna i vinter!

Ömsen försäkringarAnnons

Inbrotten ökar – så skyddar du ditt företag

På Ömsen ser man en tydlig ökning av antalet inbrott hos åländska företag, men det finns mycket att göra för att skydda sig. Här ger säkerhetsexperten Sven Falkborg sina bästa tips.

Ömsen försäkringarAnnons

Årets största fest – du har väl anmält dig?

Ålands äldsta företag Ömsen firar 150 år och önskar 17 400 privatkunder välkomna till Kvarnbo Gästabud den 20 augusti. Gå in på www.omsen.ax och anmäl er till årets födelsedagsfest – inbjudan gäller för hela familjen!

Ömsen försäkringarAnnons

Alla välkomna till järnåldern!

Nu lanserar Ömsen webbsidan om Kvarnbo Hall, utgrävningsplatsen som sprider nytt ljus över Ålands historia. Följ med in i järnåldern och lär dig mer om hur Åland fungerade för 1 500 år sedan.