Zandra Lundberg lämnar Xit och blir nöjesreporter på Aftonbladet. I januari rivstartar hon med Melodifestivalen.

- Jag bara skrek när jag fick erbjudandet. Klart att det är en ung kvinnas dröm. Min dröm, säger hon.

MEDIA Nöjestidningen Xits chefredaktör Zandra Lundberg, 22, har sagt upp sig och slutar vid årsskiftet. I januari börjar hon på Aftonbladet.

- Melodifestivalen kör igång då och jag ska vara med från början.

Hon sökte sommarjobb på Aftonbladet men finanskrisen gjorde att det inte blev något då. Men för en vecka sedan kom samtalet fån Aftonbladets Marianne Peterson som fick Zandra Lundberg att bara skrika rakt ut.

- Det här är min dröm, säger hon.

Fyra år hos ÅTT

Hon har varit chefredaktör för nöjestidningen Xit i två och ett halvt år. Före det jobbade hon på Ålandstidningens redaktion. Totalt blev det fyra år i ÅTT:s tjänst.

Vad blir den största utmaningen?

- Att flytta bort från Åland.

Jobbet då?

- Min idé har varit att Xit ska syssla med åländska nöjesnyheter. Det blir förstås ett jättestort steg att nu börja betrakta hela världen. Det ska bli roligt att få ingå i ett större sammanhang, att få arbetskamrater.

Vad kommer du att sakna?

- Bloggen. Att skriva krönikor är det bästa jag vet. Och den frihet jag haft här får jag aldrig igen.

Skjuts framåt

Hon tror att jobbet på Aftonbladet får henne att växa.

- Det blir en skjuts framåt, jag får mer självförtroende.

Zandra Lundberg har under hösten gått en journalistkurs på Poppius i Stockholm. Men hon vill inte syssla med journalistik resten av livet.

- Alltid då jag tänker mig långt fram i livet är det inte journalist jag är. Jag har funderat på att plugga lite till men jag hinner nog med det, säger hon.

Ingen Xit i januari

Xit har nu 16 år på nacken. Januarinumret är indraget eftersom också annonssäljaren Laura Hietala slutar. Hon ska ut på långresa.

Så vad händer med Xit, Ålandstidningens vd Dan-Johan Dahlblom?

- Vi måste hitta en ny chefredaktör.

Så Xit blir kvar som papperstidning?

- Något annat beslut har vi inte fattat.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter