Uppemot 70 procent av den produktiva skogen i Långbergsöda, Saltvik, är förstörd. Virkesmarknaden riskerar att övermättas, producenterna kan gå miste om sin inkomst.

– Jag fällde nog en tår när jag såg farfars skog så förstörd, säger Johan Mörn.

Klas Mörn i Långbergsöda, Saltvik har varit svår att nå. Mobiltelefonsignalen, även om det är en svag sådan, kom till byn bara någon timme innan Ålandstidningen når honom.

– Jag har lite bråttom, först ska jag föra ett elverk till huset så vi får igång frysen och sedan måste jag till stan, säger han.

Klas Mörn tar sig ändå tid för att köra runt oss i området, han vill visa hur hårt skogsbruket har drabbats. Under bilfärden berättar han att det numera främst är sönerna Nils Mörn och Arvid Mörn som brukar skogen.

– Men jag är fortfarande engagerad i skogen, den har ju varit mitt största värv i livet, säger Klas Mörn.

Insektsskador

Runtomkring oss ser vi fallna träd i alla väderstreck, 100 år gamla tallar och granar ligger kors och tvärs, som ett plockepinn-spel. 

– Här var det en vacker parkskog för några dagar sedan, nu är det bara att ta ner allting, säger han och sveper ut med handen över förödelsen.

Måste man ta ner även det som stormen inte har fällt?

– Ja, i det här fallet är det nog bäst. Det blir så glest med stora träd annars, man behöver få ett så kallat slutet bestånd. Det vill säga ett visst antal träd per areal.

Hur snabbt behöver allt fallet virke ut ur skogen?

– Till midsommar vill man ha skogen rensad, annars riskerar vi få insektsskador även på frisk skog. Hur mycket som duger till timmer får vi se.

Orolig för kaos

Vi åker vidare in på mindre grusvägar, vi passerar ett område där hans far planterade ett antal ekar för 40 år sedan. Det gjordes mest för att ha något som sticker ut, men också för att eken är ett vackert träd.

Klas Mörn berättar att han oroar sig lite för kaoset och utbudet på virkesmarknaden framöver. 

– Normalt kör avverkningsmaskiner enligt prestation, när skogen ser ut som den gör efter stormen lär man vilja köra enligt timtaxa, gissar han och fortsätter:

– I slutänden är det ägaren som tar smällen genom minskade inkomster.

Klas Mörn är numera pensionerad, men när skogen ska rensas på stormfällda träd kommer han att finnas till hands.

– Ja, jag hamnar nog ut i skogen igen, men det gör jag så gärna.

När bilfärden går vidare gör Klas Mörn en jämförelse som många nog redan har kopplat till Alfrida. 2005 drabbade orkanen Gudrun stora delar av Sverige, den fällde, i likhet med Alfrida ofantliga mängder skog.

– Då åkte jag faktiskt över för att studera hur det såg ut där, det ser minst lika bedrövligt ut här hemma nu, säger han.

Orrdal

Precis när vi ska åka vidare ringer Klas telefon, det är brorssonen Johan Mörn som på omvägar har hört att Ålandstidningen dokumenterar skogsskadorna.

– Kom ner till Orrdal, säger han, det ser för jäkligt ut här.

Klas Mörn har själv inte hunnit kolla läget vid Orrdal ännu, så vi bestämmer oss för att åka dit. På vägen dit bevittnar vi enligt Klas Mörn ”flera års avverkning” som ligger på marken.

– Oj oj oj, det här var hemskt, säger en märkbart rörd Klas Mörn.

Enligt honom måste området tas helt slätt för att sedan börja om med nya plantor.

– Det blir en jäkla massa virke det, säger han.

Vi kommer fram till Orrdal, Johan Mörn vevar ner sin sidoruta för att hälsa. Såväl Klas, som Johan Mörn sitter dock båda två tysta i sina bilar, de skakar bara långsamt på huvudena för att liksom bekräfta för varandra hur illa det är.

Flera generationer

Det är, enligt Johan Mörn framtidens tillväxt vi ser i en enda röra på marken.

– Uppskattningsvis 30 procent av skogen i Långbergsöda är förstörd, säger han och fortsätter:

– Men vi har ju en del impediment också, av den produktiva skogen är nog uppemot 70 procent förstörd!

På skogsvägen i Orrdal träffar vi också på Erik Mörn som är pappa till Johan Mörn. Det framgår med all önskvärd tydlighet att skogen betyder mycket för dem.

– Det är först nu vi börjat få en skog vi är stolta över, tre generationer Mörn har jobbat hårt här, säger Johan Mörn och tillägger:

– Det är för nästa generation, mina barn, som jag jobbat så hårt här, därför är det emotionellt att se förödelsen.

Nu önskar de att man från samhällshåll skulle återinföra stöd för bestånd i underproduktion, men också bevattning av stock.

– Det vore viktigt att återge någon form av hopp till skogsnäringen, bara i Långbergsöda ser vi en värdeförlust på hundratusentals euro.

– Emellanåt känns det som det vore skönt att bara lämna allt i skogen, en liten hopplöshetskänsla smyger sig på. Men nog ska vi reda ut det här också, säger Johan Mörn och tillägger:

– Vi har det väl inte värre än på andra ställen.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter