Fredrik Fredlund lämnar Obunden samlings lagtingsgrupp, men sitter kvar i lagtinget som politisk vilde.
Det meddelar Fredlund efter den uppmärksamhet tingsrättens fällande dom mot honom skapat.
– Vi hade önskat att han skulle begärt om befrielse från lagtingsuppdraget, säger partiordförande Bert Häggblom.

Landskapsregeringen har antagit en strategi för att förhindra att plast och mikroplast sprids i miljön.

– Det här är ett område är det händer väldigt mycket saker i EU och i vår omvärld, säger miljöminister Camilla Gunell (S).

Åländska polisen har haft en del, men små ärenden under natten mot fredagen. Bland annat tog man fast tre förare i Mariehamn som körde för fort.

Landskapsregeringen och den finländska regeringen var överens om att Ålands skulle få 45 miljoner i extra anslag – men Ålandsdelegationen säger nej.
– Jag måste säga att jag är besviken, det är ett bakslag för oss ålänningar, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Jomalas kommundirektör John Eriksson är orolig att skattemedel från boende i Jomala hamnat i Mariehamns kassa efter att det står hemort Mariehamn på flera i Jomala boendes skattekort.
– Det kan vara så att det är korrekt men det gör många oroliga och bör kollas upp, säger han.

Kommer din förening, kompisgäng eller byalag att fira valborgsmässoafton med traditionsenlig brasa? Hör då av dig till Ålandstidningen.

Skarven har lämnat varvet i Tykö och är nu på väg tillbaka till Åland.

Viking Lines kvartalsrapport visar en lägre omsättning och ett resultat ännu mer på minus än samma period förra året. Enligt företagets utlåtande finns förbättringar på kommande.

Att få en guding framställd på middagsbordet är för många det allra finaste man som ålänning kan serveras. Ålandstidningens egna ”masterchefs” Jonas Abrahamsson och Staffan Lund har vågat sig på att ändra denna klassiker till något helt annat. Resultatet? En suverän gryta värd att föras vidare i generationer.

Ålandsdelegationen beslöt i går att avslå lagtingets anhållan om extra anslag på 45 miljoner euro för broprojekt.
– Renovering av gamla broar är landskapets ansvar och beträffande Gripöbron är frågan för tidigt väckt, säger ordförande Peter Lindbäck.
Finansminister Mats Perämaa är både förvånad och besviken.
– Jag är förvånad och tycker att ÅD går in på ändamålsenlighetsbedömningar som inte föreskrivs i självstyrelselagen, säger han.

Är det plan- och bygglagens fel att många byggprojekt i Mariehamn stoppas eller tar lång tid?
Runar Karlsson (C) anser att så är fallet, och vill därför att lagtinget ger landskapsregeringen i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag.
Och han har brett stöd för sin motion.

Ett år och tre månaders fängelse döms en man till av Ålands tingsrätt efter att ha fällts på 24 olika åtalspunkter. Dessutom har han drygt 6.000 euro att betala i ersättning till olika företag och personer.

Vid 12.30 i dag drabbades Tallink Siljas m/s Baltic Princess av ett elfel på Ålands hav. Två av fartygets fyra motorer är ur funktion.

I morgon kväll hålls det en föreläsning på Självstyrelsegården om våld i nära realtioner. En föreläsning som ordnas för både yrkes- och allmänna personer.

Fler nyheter